Публикация

Модерни начини за лечение на псориазис

Модерни начини за лечение на псориазис

Днес е Световният ден за борба с псориазиса. Заболяването е хронично и се характеризира със своята епизодичност на обострянето. Колко човека са засегнати от псориазиса, по какво можем да го разпознаем и какъв е „златният стандарт“ при лечението – говори д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести на ВМА:

Какво представлява псориазисът и има ли статистика колко българи страдат от това заболяване? Заболяването има ли „предпочитание“ към възраст и пол?

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, засягащо кожата и ставите. Клинично се изразява с характерни еритемо-папуло-сквамозни лезии. Пациентите обикновено съобщават за зачервени, залющени петна, придружени от сърбеж. При около 34% от болните от псориазис се засягат ставите, което се изразява с болка и скованост. В световен мащаб от псориазис страдат около 3% от населението, в България последните статистики сочат за минимум 150 000 души, засегнати от заболяването.

По какво можем да познаем, че проблемите ни с кожата са „псориазис“ и коя част от тялото ни засяга той?

Псориазисът засяга най-вече кожата на лактите, колената, слабините, окосмената част на главата. При по-тежките форми засягането може да бъде и по-обширно (корем, гръб, бедра). Плаките обикновено сърбят, покрити са от сребристо-бели сквами, затихват когато сме на море под действието на слънцето и морската вода и отново се появяват през студените месеци и при малко повече стрес в ежедневието.

Много хора, като видят лющещата се кожа, се ужасяват дори да се здрависат с човека. Заразно ли е заболяването?

Псориазисът не е заразен. Въпреки това, пациентите ни съобщават, че изпитват неудобство да показват засегнатите части от кожата си, което е особено неприятно през лятото, когато се носят предимно по-къси дрехи.

Как се поставя диагнозата?

21 век „златен стандарт” за поставяне на диагнозата псориазис е вземането на биопсичен материал за хистологично изследване. Относно псориатичния артрит е необходима намесата на специалист ревматолог.

Колко бързо се разпространява псориазисът по кожата и има ли изпитан медицински метод, с който можем да задържим болестта в определена фаза? Лекува ли се псориазисът? Какво ново ни предлага медицината в тази сфера?

Понякога пациентите съобщават за единични плаки, които остават непроменени като размер и форма продължително време. След определени състояние на организма: вирусни инфекции, стрес и други е възможно бързото и прогресивно влошаване на заболяването. Лечението на псориазиса е строго индивидуално, според тежестта, степента на засягане на кожата и ангажирането на ставите.


По-леките случаи лекуваме с локална терапия, а именно емолиенти, салицилови кремове и олиа. При по-тежките форми се налага включването на системн терапия, като тук спадат Метотрексата и Неотигазон.


Клиниката по дерматология към ВМА е най-високоспециализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполагаме с най-модерната хистопатологична лаборатория, чрез която с помощта на проф. Елена Обрешкова и доц. Валентина Брощилова зад микроскопа поставяме точна хистологична диагноза в рамките на два до четири дни. Не на последно място, клиниката е оборудвана с последно поколение апаратура за фототерапия, чрез която правим така, че имитираме полезното действие на слънчевите лъчи, без да вредим. При тежките случаи със засягане на ставите, в клиниката се провежда комисия за отпускане на т.нар. биологични средства – скъпоструващи медикаменти, които се покриват изцяло от НЗОК.

Можем ли за в случая да говорим за превенция и кои хора трябва да се съобразяват с тези съвети? (Например фамилна обремененост или някакви други болести, от които страда пациентът…). Как се отразява есенно-зимнияt сезон на страдащите от псориазис?

Все още не са напълно изяснени причините за появата на псориазиса. Понякога възниква на основата на генетична предиспозиция. Счита се, че съществува асоциация между псориазиса и някои социалнозначими заболявания като: артериална хипертония, диабет, хиперлипидемия, автоимунни заболявания, болест на Крон. Провокиращи фактори са психическият стрес, травма, някои инфекции. За съжаление, през есенно-зимния сезон нашите пациенти се влошават, поради липсата на слънчеви бани и солена морска вода.

Кои са най-сериозните последици, до които може да доведе неизлекуван псориазис?

Най-сериозните последици на неизлекувания псориазис са псориатичният артрит, който може да доведе до болка, ограничени движения и дефинитивни изкривявания на ставите. По отношение на кожата тежките, нелекувани форми водят до т.нар еритродермия или засягане на огромна площ от кожата от лезии, което я прави силно податлива на инфекции и е животозастращаващо състояние, свързано с отоци и загуба на белтък.

Повече от 10 месеца светът е в капана на COVID-19. Как се отразява това на вашите пациенти?

Клиниката по дерматология към ВМА не е прекратявала дейността си по време на усложнената епидемична обстановка в страната. Не сме връщали пациенти, независимо от това дали става за тежки или за по-леки случаи. Разбира се, има хора, които се притесняват да посещават болници заради създалата се ситуация и сами отлагат лечението си. В такива случаи сме насреща със съвети за употребата на локална терапия вкъщи.


Тук е моментът да подчертая, че инфекциозната клиника на ВМА, където се лекуват болните с новия коронавирус, се намира в съвсем отделна сграда от основната, на 800 метра от нея. Тя е със специален режим на достъп, със специални системи за дезинфекция. През всичките тези месеци усилията на ръководството бяха насочени и към „съхраняване” от COVID-19 на основната сграда, където са разположени почти всички клиники на Академията, въведени са строги противоепидемични мерки, които да гарантират здравето и на служителите, и на нашите пациенти.

Коментари