Публикация

Проф. Кантарджиев: Маската намалява силата на коронавируса и може да помогне за имунитет

Проф. Кантарджиев: Маската намалява силата на коронавируса и може да помогне за имунитет

Преди седмица в едно от най-престижните медицински издания в САЩ - New England Medicine Journal, е публикувало информация, че носенето на маска може да намали тежестта на заразяването с COVID-19 и дори да спомогне изграждането на имунитет.

 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Проучването е направено като продължение на изследване на германски специалисти, които през пролетта изследвали масово заразяване по време на фестивал и достигнали до изводите, че

хората, които се заразяват на публични събития при близък контакт с много хора, изкарват болестта по-тежко

Те също така по-често получават усложнения. За разлика от тях, хората, които носят маска и спазват дистанция, дори да се заразят, то е в много по-лека степен, отбеляза 

проф. Кантарджиев.

 

Той обясни, че тези данни все още не са официални, защото текат проучвания в тази посока. Специалистът отново подчерта как спазването на простичките ежедневни мерки, могат не само да спасят от заразяване, но и да спасят живот.

Ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те предпази с 30 и повече процента.

Относно спекулациите за броя лаборатории в страната и броя, направени тестове, проф. Кантарджиев обясни, че 

185 лаборатории в страната работят PCR тестове

Като само Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 38,8 процента са положителни -  от болниците и РЗИ на 15 области в държавата.

Сега PCR тестовете се правят в рамките на 24 часа, но техниката и хората не издържат, което ще доведе в идните седмици те да започнат да се бавят по 3-4 дни.

Трябва да навлязат масово бързите антигенните тестове

 

каза директорът на НЦЗПБ. Ако някой е болен от коронавирус, то тези тестове ще покажат и то в рамките на 10 минути. Правят се от медицинско лице - фелдшер, санитар, медицинска сестра, лекар. 

 

Най-важното за антигенния тест е правилното взимане на материал от носоглътката.

Преболедувалите хора се тестуват за антитела

Първите се появяват на 10-ия ден от заразяването, първо IgA, после IgM, и IgG

На 40-ия ден, откакто имаш IGg тела, можеш да станеш донор на плазма.

 

Критерий за оздравели е, ако болният регистрира 24 часа без температура и без антипиретици, обясни специалистът. Той добави, че обикновено на 10-ия ден заразеният вече не разпространява заразата, но има хора, в чийто организъм вирусът остава месеци след заразяването.

 

Вече накрая на карантината не се прави PCR.

Коментари