Публикация

Генетичен тест определя началото на менопаузата

Жените скоро ще може да си правят генетичен тест на двадесет годишна възраст, за да разберат с колко време могат да отложат раждането на деца.


Изследователи са открили група от гени, които са свързани с менопаузата. Чрез тях може да се определи началото и продължителността й.

Крайната цел на учените е един ден да бъде възможно предвиждането на менопаузата.

Смята се, че способността за зачеване намалява средно с 10 години преди да започне менопаузата. Генетичният тест ще помогне на жените да изберат подходящ момент за забременяване, ако искат да отложат създаването на поколение.

Средно жените навлизат в менопауза на възраст около 51 години, но някои от тях получават последната си менструация още през 40-те години, а други в 60-те.

Тестовете обикновено проследяват хормоналните нива, но те действат само две или три години преди жената да навлезе в менопаузата.

Дотогава много от жените вече са близо безплодието и може да имат трудности при зачеването.

Учените обаче са открили четири гена, които удвояват възможността за ранна менопауза и увеличават риска от пет до 10 на сто.

Смята се, че гените допринасят за около половината от риска, а останалата част зависи от начина на живот и храненето. Ако гените показват повишен риск, то тогава жените ще могат да коригират всекидневните си навици, за да балансират опасността от ранна менопауза.

Резултатите са публикувани в Human Molecular Genetics.

Коментари