Публикация

Как работят пробиотиците

Как работят пробиотиците

Живеем във време на прекомерно използване на антибиотици. Доста често те се употребяват (дори назначават) като антипиретик, което не е правилно. Приложението на антибиотици трябва да бъде само при бактериални инфекции, които изискват техния прием. При вирусни инфекции не са удачни.


Това заяви д-р Анелия Гоцева, специалист по инфекциозни болести и вирусология.


Д-р Гоцева подчерта, че

при антибиотична терапия има риск от нарушаване на нормалната чревна флора и възникване на диария

общ стомашно-чревен дискомфорт. Ето защо е добре организмът да бъде подпомогнат.

Когато се провежда антибиотичен курс, e препоръчително успоредно да се включва и пробиотик. Неговият прием е добре да продължи достатъчно дълго време и след спирането на антибиотика, подчерта д-р Гоцева.

 

Четете още: Профилактика на антибиотик асоциирана диария – кога и как?

 

Пробиотици за профилактика и добър имунитет

„Когато лятото сменяме жизнената среда, тръгваме на море, на по-далечно пътуване в чужда страна с различен климат, когато вместо обичайната кухня опитваме непривична, непозната или по-рискова, добре е да имаме „застраховка“. Известно е, че чрез пробиотиците ние подкрепяме не само локалния имунитет в чревната лигавица, но също и системния имунитет“, поясни специалистът.

 

Пробиотици за силен имунитет


Подпомагането на имунитета с пробиотици е от голямо значение и за хронично болни пациенти с назначена химио- или лъчетерапия. При тези терапии също е възможен страничен ефект с диариен синдром. А когато в един или друг случай успоредно имаме и продължителен прием на антибиотици, положението още повече се усложнява.

На какви условия трябва да отговаря добрият пробиотик?

 

Пробиотикът трябва да:

  • има преди всичко високо микробно число;
  • да преминава през стомашно-чревния тракт без солната киселина на стомаха да го разрушава, да може да оказва полезното си действие в тънкото черво.

Лакто 4 ВИП е един от най-утвърдените пробиотици, използвам го в клиничната практика. Самото име Лакто 4 показва, че имаме съдържание на четири щама лактобацили: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Приемът именно на този вид пробиотици е изключително удачен при стомашно-чревни инфекции“, посочи специалистът.

 

 

 

Във всяка капсула „Лакто 4 ВИП“ се съдържат 2 млрд. лактобацили

Препаратът е подходящ и за деца, и за възрастни, могат да го приемат и кърмачки, и бременни жени.


Подробности – във видеото по-долу.

Коментари