Публикация

Зелените кафеени зърна забавят часовника?

Зелените (неизпечени) кафеени зърна сe смятат за новото средство в борбата със старeенето. Благодарение на високото съдържание на полифеноли - естествените антиоксиданти в кафето - те притежават два пъти по силен антиоксидантен ефект от зеления чай или екстракта от гроздовите семки.


Антикосидантите спомагат в борбата  със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките. Затова и високото съдържание на полифеноли в кафето го превръщат във важна част от здравословния начин на живот.

Полифенолите са една от най-многобройните и широко разпространени групи вещества в растителния свят. До момента са познати повече от 8000 вида, като няколко стотин от тях често присъстват в дневното ни меню. Напитки, произлизащи от растенията, каквото е кафето, се грижат да доставят неообходимото количество полифеноли за нашия организъм. 

Те съдействат също и за изгарянето на повече липиди (мазнини) в сравнение с въглехидратите, свързани с натрупването на мускулна умора, особено при спортисти.

Всички знаем как чаша кафе осезаемо повишава физическите ни възможности, помага за намаляване на умората, като същевременно стимулира ума и подобрява концентрацията.

Допълнителни факти за кафето и неговите ползи:

• Кафето е един от най-изследваните продукти в човешката история. Проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет, Сан Диего (UCSD), САЩ, доказва, че високото съдържание на антиоксиданти в кофеиновата напитка може да намали абсорбирането на глюкозата и така да помогне за предпазването на организма от диабет тип 2.

• Изследвания, представени тази година на конгреса на Европейското общество по кардиология в Стокхолм, разкриват, че умерената ежедневна консумация на кафе допринася да се съхрани еластичността на артериите в напреднала възраст. Една-две чашки кафе съхраняват еластичността на кръвоносните съдове дори у хората с високо кръвно налягане. 

•Друго проучване на американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания в Сан Франциско разкрива, че консумацията на 2 до 3 чаши кафе на ден се свързва с 31 до 44% намален риск от рак на черния дроб. Причината за това се крие предимно в голямото количество полифеноли (включително хлорогенна киселина) и хранителни влакнини (фибри), съдържащи се в кафето.

Коментари