Публикация

Област Перник остава без болница, болни с диабет и цироза няма къде да бъдат лекувани

Област Перник остава без болница, болни с диабет и цироза няма къде да бъдат лекувани

Хората буквално умират от страх 

Заповед на министъра на МЗ, след решение на Районната здравна инспекция трансформира отделението по Гастроентерология и Ендокринология към МБАЛ "Рахила Ангелова", гр. Перник, в COVID отделение, съобщи за credoweb.bg шефът на отделението д-р Васил Василев.

 

По този начин единствената болница на територията на Перник остава без възможност да лекува тежко болни и хора с хронични заболявания.   

На практика област Перник остава без вътрешни отделения

Пациентите с ендокринологични и гастроентерологични заболявания - диабет, остър гастрит, кетоацидози, тежки чернодробни заболявания, цирози, тежки онкологични диагнози

ще трябва да бъдат транспортирани в София, без обаче да има договор с нито една столична болница.

 

Д-р Василев прогнозира, че

тези болни в крайна сметка ще се окажат без специализирана помощ,

защото нито една болница в София няма да ги приема поради липса на договорни отношения и места, както и Спешна помощ няма да може да обхване всички нуждаещи се от областта.

 

През последницата седмица от страх в болницата не идват диабетици с влошено здравословно състояние. Млади хора умряха от страх, буквално. Спешна консултация през нощта няма не може да бъде направена, защото няма лекар, който да консултира, лекарят е в COVID отделението.

Отделения, оборудвани с 12 кислородни апарата, ще трябва да приемат и лекуват 32 пациенти с дихателна недостатъчност, което граничи с абсурда, каза обезпокоен д-р Василев:

Тава на практика е невъзможно. В момента работим пет човека, които трябва да направи график за непрекъснато присъствие

 

Припомняме, че болниците в Радомир и Трън бяха закрити и хората от тези населени места разчитат само и единствено на МБАЛ "Рахила Ангелова".

 

Специалистът алармира, че това преструктуриране ще задълбочи проблема в областта и много болни, незнаещи къде могат да бъдат прегледани, няма да търсят лекарска помощ, а тези със спешни нужди е вероятно да не могат да я получат навреме. 

 

с д-р Васил Василев разговаря Албена Димитрова
 

Коментари