Публикация

Д-р Иван Маджаров: Всяка болница трябва да е готова да разкрие COVID отделение

Д-р Иван Маджаров: Всяка болница трябва да е готова да разкрие COVID отделение

Няма здравна система, която да е напълно готова да посрещне нещо непознато като коронавируса. Нашата не прави изключение. Важното е, че се правят разумни стъпки, които се въвеждат постепенно, а пропуските се попълват.


Това коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), пред БНР.


Според него

един от пропуските е все още липсващото електронно направление за Covid тест

„Няма как да има болница, която да се надява, че ще остане „зелена“ без Covid отделение, защото, щом си включен в тази система, трябва да се възползваш и от благата, и от задълженията. Ролята на Министерството на здравеопазването е да стъпи здраво и да постави условията такива, каквито трябва да бъдат. Няма значение дали си частна, държавна или общинска болница. След като си покривал критериите да имаш договор с НЗОК, е недопустимо да твърдиш, че в момента не можеш разкриеш звено, което да приема Covid болни“, категоричен е д-р Маджаров.


Той подчерта, че БЛС прави кампания за координация между студенти медици, които искат да работят като доброволци в Covid отделенията, и лечебните заведения:

В повечето случаи в заявките виждаме необходимост за помощ извън Covid отделенията, за да се освободи ресурс, който да влезе в самото Covid отделение.

По думите на д-р Иван Маджаров една от причините България да слезе от първите места в класациите за справяне с коронакризата към последните е, че „твърде много се успокоихме, защото при нас мина сравнително леко първата вълна през пролетта“.


„Хората виждаха ситуацията, ние се опитвахме да поддържаме една умерено здравословна тревога“, изтъкна председателят на БЛС.


Д-р Маджаров подчерта, че

прекалено голямото затягане на колана

към определени сектори, ако те са готови да спазват мерките, не е необходимо, защото ще ги превърнем само тях в изкупителна жертва.

 

„Трябва да дадем глътка въздух на тези, които правят усилия да спазват противоепидемичните мерки“, допълни специалистът.

 

 

Коментари