Публикация

Ранни симптоми и лечение на белодробния рак

Ранни симптоми и лечение на белодробния рак

Симптомите при белодробен рак са неспецифични в началото. Най-често пациентите се оплакват от отпадналост, липса на апетит, загуба на тегло, лесна уморяемост при обичайни физически усилия.


Това обясни д-р Красимир Койнов, началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“.


Появят ли се обаче кашлица с храчки (може и примесени с кръв), задух, гръдна болка и гръден дискомфорт, незабавно трябва да се търси консултация със специалист.

Симптомите на белодробния карцином са изключително важни. С тях трябва да са наясно и пациентите, най-вече хората от рисковите групи, тъй като при тях опасността от развитие на заболяването е много голяма, подчерта д-р Койнов.

Преглед се налага например когато при пушачите настъпи промяна в характеристиката на кашлицата или човек започне да отслабва на тегло при нормално хранене.


„Много често наблюдаваме пациенти, които се лекуват за пневмония, тъй като рентгенът показва наличие на находка в белите дробове. След антибиотично лечение обикновено състоянието се подобрява, но при контролно образно изследване се оказва, че находката персистира, което буди сериозно съмнение, че може би се касае за рак на белите дробове“, каза специалистът.

 

Трите основни метода за лечение на рака на белите дробове са:

  • хирургия;
  • лъчелечение;
  • лекарствена терапия.

„В последните години е налице малка революция в лекарственото лечение. Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия IV стадий на белодробния рак, нарасна от 3-4 на 15%“, обясни д-р Койнов.


Повече за лечението на рака на белия дроб – чуйте в следващото видео.

Коментари