Публикация

Ноември и декември в „ЛИНА”: Изследване с 38 показателя, пакет ревматоиден артрит, туморни маркери и витамини

Ноември и декември в „ЛИНА”: Изследване с 38 показателя, пакет ревматоиден артрит, туморни маркери и витамини

Медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява шест профилактични кампании с изследвания на преференциални цени през месеците ноември и декември 2020 г. Те важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен, като направление от лекар или предварително записване на час не са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Повече за актуалните  профилактични кампании в периода ноември-декември

 

Пълно изследване на кръв с 38 показателя. В него са включени: пълна кръвна картина с 16 показателя,  кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, холестерол (CHOL), HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, билирубин-общ, билирубин-директен, АсАТ, АлАТ, АФ (алкална фосфатаза), ГГТ (гамаглутамилтрансфераза), калий, натрий, хлориди, калций и фосфор.

Общата цена на изследванията е намалена от 63,50 лв. на 18 лв. Пълното изследване на кръв е едно от най-предпочитаните както от лекарите, така и от пациентите, защото дава информация за общото здравословно състояние на организма, тъй като в него са включени нивата на добрия и лошия холестерол, кръвната захар, анализи за състоянието на черния дроб, бъбреците и други органи и системи в организма. Препоръчително е да се извършва сутрин, на гладно.

 

Полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 8 лв. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone  - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Туморен маркер по избор от: CEA,Total  PSA , CA 15-3, CA 125, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 9 лв. В тази кампания е включен и CA 72-4, който е на намалена индивидуална цена от 20 лв. на 11 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) е неспецифичен маркер. Използва се при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последните 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.

CA 125 е маркер, който се използва за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак  на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт -  рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб. Подходящ е при проследяване на високорискови пациенти от развитие на чернодробен карцином ( хронични хепатити, чернодробна цироза, дефицит на алфа-1 антитрипсин).

 CA 72-4 е туморен маркер за карцином на гастроинтестиналния тракт и най-вече на стомаха, както и за муцинозен  карцином на яйчника. Той се използва за проследяване на развитието и ефекта от лечението на доказано вече заболяване. СА72-4 не може да служи за поставяне на диагноза, защото стойността му може да е повишена и при  други заболявания: чернодробна цироза, хроничен хепатит, хронични възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт, доброкачествени яйчникови кисти и др. Неговата чувствителност при диагностиката на туморни заболявания се повишава значително при комбинираното му изследване с карцино-ембрионалния антиген  (СЕА).

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване - следоперативно или по време на провеждане на терапия, а също така и в периоди на ремисия, с цел ранно откриване на рецидиви. Туморните маркери са белтъци, които са продукт на раковите клетки и се образуват в отговор на прогресиране на туморния процес. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

 

Щитовиден хормон по избор от: TSH, FT3, FT4 на намалена индивидуална цена от 12 лв. на 6 лв.

Тиреостимулиращият хормон (TSH), FT3 (свободен трийодтиронин) и FT4 (свободната фракция на тироксин) са основните и най-често назначавани хормони за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Стойностите им дават достатъчно точна представа дали тя е нормална, повишена или понижена.  Изследванията помагат  при превенцията и навременното откриване и лечение на ендокринните заболявания. От лаборатория „ЛИНА” препоръчват пациентите да се изследват сутрин на гладно, преди да са пили кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

 

Витамин D и Витамин В12 на обща намалена цена от 45 лв. на 25 лв. Витамин D има важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Той е подходящ за превенцията на диабет тип 1 и 2. Витамин B12 има значение  за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Препоръчително е поне 2 седмици преди изследването да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат, защото това може да повлияе  на резултата.

 

Пакет  изследвания за ревматоиден артрит  и  възпалителни ставни заболявания включва: CRP, RF, AST  на намалена обща цена от 18 лв. на 12 лв.

Тези изследванията са подходящи за пациенти  от различни възрасти, които имат ставни проблеми - болки, зачервяване, отоци, ограничена подвижност, сутрешна скованост, деформация на ставите и други симптоми, насочващи към заболявания като ревматоиден артрит или артрит. 

С-реактивният  протеин (CRP)  е маркер за оценка на възпалителния процес в организма и неговото повишение е свидетелство за активност на болестния процес. Той се използва за диагностика на различни възпалителни и автоимунни заболявания, за диференциална диагноза на бактериална и вирусна инфекция, както и за контрол на проведено лечение.Той често се повишава при възпалителни процеси, засягащи ставите. 

Ревматоидният фактор (RF) се използа за откриване на заболяването ревматоиден артрит. Положителните резултати от този тест го доказват, но отрицателните не го изключват напълно. Ако са налице клинични данни за ревматоиден артрит, но се установяват нормални стойности на ревматоидния фактор, трябва да се направят допълнителни изследвания, с цел да се отдиференцират т.нар. „серонегативни”  случаи.  

Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали симптомите на някои  възпаления на горните дихателни пътища и на кожата се дължат на  предшестваща стрептококова инфекция. Неразпознатите и неправилно лекувани стрептококови болести, крият риск от развитие на редица усложнения, едно от които е ревматизъм , чийто основен симптом  е артритът. Изследването трябва да се извърши поне 1-2 седмици след прекарана стрептококова инфекция.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали на  в областите:  Бургас, Варна, Ямбол и Сливен. Таксата манипулация при изследванията е 2 лв.

 

 

Коментари