Публикация

Хипнозата – шоу или наука?

Хипнозата – шоу или наука?

Някои превръщат хипнозата в шоу, други залагат на лечебното й въздействие. Някои са особено податливи, други въобще не са, пише Дойче веле.


Какво всъщност се крие в хипнозата? И дали тя наистина функционира?

Репликите въздействат понякога за минути: „Чувстваш умора, ръцете и краката ти натежават, потъваш във все по-дълбок сън!” - и обектът на хипнозата изпада в транс и изпълнява безпрекословно заповедите на хипнотизатора. Дали всичко това е шоу или хипнозата наистина функционира?

Търсейки отговора на въпроса какво точно се случва в тялото при хипноза, учените още не са постигнали особен напредък. Но е ясно, че трансът - както и сънят или наркозата - е извънредно състояние на мозъка, при което човек е напълно отпуснат. За 10 процента от хората се смята, че са лесно податливи на хипноза, за 5 на сто - че въобще не са.

Вход свободен за абсурди

Освен това в състоянието на хипноза вниманието е концентрирано изключително върху едно нещо - например върху гласа на хипнотизатора. Критичната преценка на нещата е сведена на практика до нула. Което обяснява защо хипнотизираните хора се подчиняват дори и на най-абсурдните заповеди.

Пълното отпускане на тялото е и предпоставка за използването на хипнозата като терапия срещу страхове и депресии. По сходен начин постъпват зъболекарите, чиито пациенти изпитват страх от стоматологичните манипулации. Хипнозата може да се използва с успех дори и при бременните. Както показват резултатите от британско изследване - жените могат да съкратят значително фазата на раждането, ако на сеанси по хипноза са усвоили изкуството да се отпускат и да отхвърлят болката.

Процедурата дава много добри резултати също при отслабването и при отказа от тютюнопушене. Чрез съответното внушение освен това могат да бъдат отстранени брадавици и да се намалят хронични болки. Въпреки безбройните проучвания, които удостоверяват тези успехи при лечението, лекарите и до днес трудно се решават да прибегнат до хипноза. Тъй като тя изисква и много време, и много усилия /в Германия цената е между 80 и 120 евро за 50 минути/, а и много рядко се поема от здравните каси.

Като в черна дупка

Подходящи за извършването на медицинска терапия са само компетентните хипнотизатори, така наречените шоу-хипнотизатори - не. В Германия съществуват определени стандарти за качество - на базата на разработения от германското дружество по хипноза план за обучение. За да станат „клинични хипнотерапевти” лекарите и психолозите трябва да преминат обучение в специални семинари.

Все пак трябва да се признае - хипнотичният сеанс е винаги впечатляващ. Най-вече поради това, че хипнотизираните хора след това не си спомнят абсолютно нищо.

Коментари