Публикация

Министър Ангелов: С 50% увеличаваме броя на спешните екипи, обслужващи столицата

Министър Ангелов: С 50% увеличаваме броя на спешните екипи, обслужващи столицата

От днес, 2 ноември, ежедневно по 10 автомобила (микробуси и линейки – с шофьори и парамедици) на Министерството на вътрешните работи ще бъдат на разположение на Центъра за спешна медицинска помощ – София. Те ще се ползват при обработването на сигнали до спешна помощ за граждани с леки до средно тежки оплаквания, с или без коронавирусна инфекция.

За нуждите на ЦСМП органите на реда предоставят общо 25 автомобила

Новите екипи са снабдени с лични предпазни средства, а когато е необходимо, колите ще бъдат дезинфекцирани по процедурата, прилагана за линейките на ЦСМП.


Това стана ясно по време на брифинг на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи – проф. Костадин Ангелов и Христо Терзийски.


„В момента София-град се обслужва от 25 спешни екипа, което означава, че с 50% увеличаваме броя на екипите за столицата. В сряда ЦСМП-София ще получи и 17 нови оборудвани линейки, които осигуряваме по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в страната“, заяви проф. Ангелов.

Основният проблем в столицата е затруднената хоспитализация за пациенти с доказана инфекция

Причината е, че има лечебни заведения, които не изпълняват нареждането за разкриване на легла за COVID-19. България разполага с над 40 хил. легла за активно лечение, София – с около 12 хил., а 10%, каквото е нареждането, означава 1200 COVID-легла. До момента в столицата са разкрити 700, поради което в ход са масови проверки, предстоят и санкции. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверява и държавни и частни лаборатории

заради сигнали за забавено отразяване на положителни резултати от PCR-тестове в Националната информационна система за борба с COVID-19.

 

Коментари