Публикация

Скърцането със зъби може да причини главоболиe

Скърцането със зъби може да причини главоболиe

Много хора скърцат или стискат зъбите си от време на време. Ако се случи инцидентно, нормално е да не доведе до някакви последици. Когато започне да става навик обаче, скърцането със зъби, известно като бруксизъм, може да предизвика освен изтъркване на емайла, болезнена чувствителност на зъбите, заболявания на долночелюстната става и мускулите, също така и главоболие или даже мигрена.

 

 

 

Бруксизмът е доста често срещан проблем

 

и е причина за появата на главоболие и мигрена, обяснява д-р Елиът Шевъл, специалист по лицево-челюстна хирургия от Южна Африка.

 

Две изследвания, проведени в последните години, се фокусират именно върху ролята на скърцането и стискането на зъбите като фактор при пациенти с мигрена, както и на връзката между захапката на човека и дисбаланса при дъвчене и пристъпите на главоболие.


Много от хората, страдащи от мигрена, обикновено трият голяма част зъбите си едновременно, обикновено в областта на кътниците, показва първото изследване, което беше публикувано в The Journal of Craniomandibular Practice.


Изследването включило 80 жени, диагностицирани с мигрена, и други 52 жени, които нямали такива оплаквания. Резултатът показал значителна разлика в начина, по който трият зъбите си жените от двете групи. При пациентките с мигрена площта на триене на зъбите във всички зони на устата била значително по-голяма.


Второто изследване, публикувано в Medicina oral Patologia Oral Cirugia Bucal, използва дигитален анализатор на дъвкателните повърхности, за да се анализира захапката на пациентите. След като тя била коригирана и оптимизирана, доколкото това е възможно, пациентите с мигрена разказали, че пристъпите им са намалели.

Много хора скърцат със зъби, докато спят. Най-често симптомите за това са постоянно и тъпо главоболие през деня, както и болки в челюстите, обяснява д-р Елиът Шевъл пред изданието Health24.

 

Много чест проблем е, когато горните зъби излизат доста по-напред от долните,

допълва специалистът. Вероятността от появата на тежки мигрени, главоболие, челюстна болка и болка в ухото при тези пациенти е с 65% по-висота, отколкото при другите.


„Зъбите просто не могат да държат челюстите в подходящата позиция и болката се появява бавно. Много често тя започва още в ранно детство“, обяснява д-р Шевъл.
Противно на мнението на много специалисти, главоболието и мигрената често се причиняват от свиването на мускулите в челюстта, лицето, главата и врата, смята д-р Шевъл. Опирайки се на опита си на лицево-челюстен хирург и стоматолог, той е разработил уникални методи за диагностика и лечение, които идентифицират кои мускули причиняват болката, за да могат да бъдат лекувани.

 

Скърцането със зъби може да бъде диагностицирано по няколко начина

Първо, пациентите често разказват, че техният партньор или член на семейството им ги чува да скърцат със зъби, докато спят.

 

 

 


При самия преглед се прави тест електромиограма, който показва дали мускулите на челюстите са прекалено напрегнати. Обикновено мускулите на челюстта са много меки, когато ги натиснем с пръст. Ако обаче скърцането със зъби е особено тежко, по зъбите може да има видими признаци на износване.

 

Има различни устройства, с помощта на които се преодолява бруксизмът

 

Смята се, че устройството, разработено от д-р Шевъл преди 24 години - Posture Modifying Appliance (PMA), е едно от най-добрите за лечение на пациенти с мигрена, които скърцат със зъби. То е и един от най-успешните методи за третиране на мускулната компонента при мигренозната болка, смятат специалистите.

 

 

PMA е малко устройство, което се прави по поръчка за всеки пациент и се поставя удобно на небцето му, като така дава възможност на челюстните мускули да се отпуснат в тяхната естествена позиция за покой, обясняват специалистите от Южна Африка.

Коментари