Публикация

Премиерът разпореди пунктове пред болниците за бърза диагностика на COVID-19

Премиерът разпореди пунктове пред болниците за бърза диагностика на COVID-19

„Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно онлайн съвещание с членовете на правителството.

 

Премиерът разпореди

съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация

„Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов разпореди на министъра на здравеопазването пред всяка болница у нас, както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.

Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно, категоричен беше Борисов.

Министър-председателят добави също, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно.

Бойко Борисов припомни, че институции като

НОИ и МЗ разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване

По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно. Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции.

 

„Животът трябва да върви“, изтъкна Борисов и добави – „аз съм убеден, че все пак март - април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

Според министър-председателя е важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн.


„Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум“, заяви премиерът.

Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка, е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза, категоричен беше министър-председателят Борисов.

 

По думите му трябва да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета.

 

„България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората – това искам от вас“, обърна се премиерът към членовете на правителството.

 

Борисов посочи още, че в този труден период е от голямо значение

взаимодействието и с местната власт

„Помагайте на кметовете с всичко, каквото може“, разпореди още премиерът на министрите и добави в заключение – „всичко трябва да работи, но хората трябва да се пазят, маски, дистанция, за да не спре животът“.

Коментари