Публикация

10 октомври - Световен ден за психичното здраве

10 октомври - Световен ден за психичното здраве

Източник: www.who.int

 

Тази година Световният ден за психично здраве, на 10 октомври е във време, когато ежедневието ни се промени значително в резултат на пандемията COVID-19. Последните месеци ни поставиха пред много предизвикателства: за здравните работници, които работят в изключително трудни обстоятелства, работят, страхувайки се да не пренесат вируса у дома със себе си; за учениците, които се адаптираха към провеждането на уроци от вкъщи - с по-малко контакти с учители и приятели и притеснени за бъдещето си; за работниците, чийто поминък е застрашен; за огромния брой хора, попаднали в бедност или в извънредни хуманитарни условия с изключително ограничена защита от COVID-19.

 

А много от хората с психични заболявания се озоваха дори в по-голяма социална изолация от преди. Икономическите последици от пандемията вече се усещат – компании освобождават персонал в опит да спасят бизнеса си или затварят напълно. Предвид опита с извънредни ситуации се очаква, че нуждата от психично здраве и психосоциална подкрепа ще се увеличи значително през следващите месеци и години. Инвестициите в програми за психично здраве на национално и международно ниво, които страдат от години на недостатъчно финансиране, сега са по-важни от всякога. Ето защо целта на тазгодишната кампания за Световния ден на психичното здраве е увеличените инвестиции в психичното здраве.

 

Експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ предлагат обучения и съдействие за справяне със стреса в работната среда и грижа за психичното здраве на служителите. Свържете се с нас за повече информация 0700 800 10 – национален номер на цената на 1 градски разговор.

Коментари

Анонимен
3 ное 2020 12:55

В случай,че живеехме в демократична държава-този коментар НЯМАШЕ да бъде АНОНИМЕН!

В република България,психиатрията се използва за политически цели,психиатричните репресии датират още от '60 години на XX век.
Поради липсата на Правосъдие,всички по-бедни и социално слаби биват насилствено лекувани в Психиатрични клиники.