Публикация

Помощ при мигрена

Помощ при мигрена

Ибупрофен облекчава най-бързо не само болката, но и всички други симптоми при мигрена, показва проучване на Center for Advancing Health. 


Мигрената протича с интензивна, пулсираща болка, която може да продължи между 4 и 72 часа. Болката е съпътствана със симптоми като гадене, повръщане, повишена чувствителност към звук и светлина.

 

Мигрената се нарежда сред топ 20 от най-тежките заболявания в света

като засяга 10% от населението, включително и деца. Заболяването силно нарушава работоспособността и концентрацията. По-малко от 10% от страдащите са в състояние да работят или да функционират нормално по врем

е на пристъпите на мигрена.

Повече от половината (49%), страдащи от заболяването, използват произволно избрани от най-продаваните лекарства за облекчаване на болката.


Учените провели

девет проучвания с 4 373 възрастни участници, които са с диагноза мигрена

Средната възраст на участниците е била между 30 до 40 години и всички са имали анамнеза за мигрена в продължение на най-малко 12 месеца преди да са включени в проучванията.

Общо 414 пациенти с мигрена са подложени на лечение с 200 милиграма ибупрофен, 1615 - получили доза от 400 милиграма, 208 - доза от 600 милиграма и 1127 са получили плацебо.

26% от пациентите, приемащи доза от 400 милиграма, са почувствали облекчение на болката само в рамките на 2 часа, в сравнение с 20%, приели по-малка доза, и 11 %, които са получили плацебо. През същия период, при 57%, които са приели 400 милиграма ибупрофен болката преминава от тежка в умерена или лека, в сравнение с 25 на сто, които са приели плацебо.

 

ВИЖ ПРОМОЦИЯ

 


Нещо повече – изследователите открили, че гаденето и другите симптоми, които обикновено придружават мигрената, намаляват в рамките на по-малко от два часа при участниците, приели ибупрофен, в сравнение с тези, приели плацебо.


Според изследователите,

ибупрофен е лесно достъпно, евтино и най-ефикасно средство при мигрена

 

Източник: Sciencedaily

Коментари