Публикация

Хирурзи спасиха бебе, като го замразиха

Самаа (Samaa Zohir) е родена с грешно свързани кръвоносни съдове в сърцето. Тя е била охладена до точката на смъртта преди медиците да спрат сърцето й, за да коригират фаталното състояние.

Хирургическият екип в лондонска болница поставил бебето в летаргия, за да има достатъчно време за деликатната операция.

Те поставили чували с лед около главата на момичето и охлаждили кръвта й от нормалните 37 до 18 градуса с помощта на машина „сърце-бял дроб”. Когато вътрешната температура се понижила, крайниците й станали студени на допир.

След това сърцето било спряно чрез инжектиране на медикаменти и животоподдържащата машина била спряна - в този момент бебето е изпаднало в клинична смърт, а тялото й останало почти без кръв.

Максималният прозорец на безопасност е бил 50 минути преди сърцето да бъде рестартирано, за да се предотврати увреждане на мозъка и вътрешните органи.

След 23 минути в безсъзнание и с прередени кръвоносни съдове, лекарите съживили момичето.

Преди операцията Самаа била уморена, дори за плач, но след това станала жизнена и започнала да се радва на храната и играчките си.

Хирурзите обясняват, че е трябвало да работят в безкръвна обстановка, тъй като кръвоносните съдове са тънки като оризова хартия, а конците за шевовете - като човешки косъм. Единственият начин да се направи подобна операция е да се охлади тялото и да се спре кръвообращението.

Пациентът изпада в дълбока хипотермия. След това лекарят не може да прави грешки.

Коментари