Публикация

Хирурзи спасиха бебе, като го замразиха

Бебе беше „замразено до смърт" за повече от 20 минути по време на иновативна операция за премахване на животозастрашаващ сърдечен дефект.


Самаа (Samaa Zohir) е родена с грешно свързани кръвоносни съдове в сърцето. Тя е била охладена до точката на смъртта преди медиците да спрат сърцето й, за да коригират фаталното състояние.

Хирургическият екип в лондонска болница поставил бебето в летаргия, за да има достатъчно време за деликатната операция.

Те поставили чували с лед около главата на момичето и охлаждили кръвта й от нормалните 37 до 18 градуса с помощта на машина „сърце-бял дроб”. Когато вътрешната температура се понижила, крайниците й станали студени на допир.

След това сърцето било спряно чрез инжектиране на медикаменти и животоподдържащата машина била спряна - в този момент бебето е изпаднало в клинична смърт, а тялото й останало почти без кръв.

Максималният прозорец на безопасност е бил 50 минути преди сърцето да бъде рестартирано, за да се предотврати увреждане на мозъка и вътрешните органи.

След 23 минути в безсъзнание и с прередени кръвоносни съдове, лекарите съживили момичето.

Преди операцията Самаа била уморена, дори за плач, но след това станала жизнена и започнала да се радва на храната и играчките си.

Хирурзите обясняват, че е трябвало да работят в безкръвна обстановка, тъй като кръвоносните съдове са тънки като оризова хартия, а конците за шевовете - като човешки косъм. Единственият начин да се направи подобна операция е да се охлади тялото и да се спре кръвообращението.

Пациентът изпада в дълбока хипотермия. След това лекарят не може да прави грешки.

Коментари