Публикация

Как да помогнете на белите си дробове

Как да помогнете на белите си дробове

Грижите за доброто състояние на белите дробове са особено актуални днес, когато пандемията от коронавирус е в разгара си. Известно е, че COVID-19 поразява най-вече този орган.


По данни на Световната здравна организация (СЗО) най-много смъртни случаи от онкологични заболявания се падат на рака на белите дробове. Но това не е единственото опасно заболяване, което ги заплашва. Статистиката на СЗО показва, че не по-малко от 64 милиона души по света страдат от ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).


Очевидно хората не могат да се предпазят от всички негативни фактори, влияещи на белите дробове, но има 5 доказани начина да им помогнете и да подобрите състоянието им:

Забравете за цигарите

Това е най-очевидната и досадна за пушачите препоръка. Но тя е най-важна, защото не са толкова много нещата, които влияят така убийствено на белите дробове като цигарения дим. Пушенето е основна причина за рака на белите дробове и рискът от това заболяване при пушачите е около 20 пъти по-висок в сравнение с хората, които никога не са били подвластни на този навик. Пушенето е свързано и с други заболявания на белите дробове, които чувствително понижават качеството на живот и водят до ранна смърт.

 

Грижи за белия дроб

 

По данни на Центъра за профилактика и контрол на заболяванията (CDC) в САЩ броят на починалите от здравословни проблеми, провокирани от пушенето, 10 пъти превишава броя на загиналите във всички войни.


Но даже и да сте дългогодишен пушач, не е късно да коригирате последиците от цигарите. Според Американската белодробна асоциация (ALA) нивото на въглеродния диоксид в кръвта влиза в нормите само след 12 часа без цигари. Функциите на белите дробове значително се подобряват след няколко месеца, а след година рискът от исхемична болест на сърцето намалява два пъти.

Увеличете физическата си активност

Редовният спорт поддържа в добра форма не само фигурата ви, а и белите ви дробове. По време на тренировки сърцебиенето се ускорява, дишането става по-дълбоко, благодарение на което белите дробове са активизират и започват по-интензивно да доставят кислород до целия организъм, като едновременно с това се извежда въглеродният диоксид.

 

Физическа активност за здрави дробове


Физическата активност като бягане, каране на велосипед или аеробика ускоряват дишането от 15 до 40-60 вдишвания на минута. Това е отлична тренировка за белите дробове, която ги укрепва и подобрява състоянието им.

Избягвайте въздействието на вредни вещества

Ако живеете в голям, особено индустриален град, вашите бели дробове ежедневно са атакувани от хиляди вредни вещества. Можете да ги избегнете донякъде, ако се движите само в автомобил с качествен климатик и не отваряте прозорците. Опитайте се да направите дома си свободен от тютюнев дим. Просто не пушете в жилището си, за да не усилите въздействието на никотина. Избърсвайте по-често праха с влажна кърпа.

 

Проветрявайте редовно, това е особено важно по време на пандемия. Не използвайте синтетични освежители на въздуха и ароматни свещи, които съдържат формалдехид и бензол.

Пазете се от респираторни инфекции

През тази година научихме повече за респираторните инфекции отколкото през целия си живот. Освен коронавируса около нас циркулират още огромен брой други респираторни вируси, които могат да предизвикат пневмония и хронични белодробни заболявания.

 

Пазете се от вируси

 

Препоръките на епидемиолозите за защита от коронавируса винаги са били актуални: мийте често ръцете си, избягвайте да пипате лицето си, хранете се пълноценно, защото така ще укрепите имунитета си. Що се отнася до маските, има държави с много висока гъстота на населението, чиито жители почти винаги са ги носили, а не само по време на пандемията, за да се пазят от респираторни вируси.

Научете се правилно да дишате

Както и повечето хора вие сигурно правите недълбоки вдишвания, задействайки неголеми части от белите дробове. Дълбокото вдишване, което идва от диафрагмата, помага за пречистването на белите дробове и обезпечава пълноценен кислороден обмен. Занятията с йога също включват много полезни дихателни практики, които укрепват белите дробове и всеки може да ги изпълнява.

 

Коментари