Публикация

Митове за безалкохолните напитки

Нещата в последните години се промениха драстично. Днес пазарът е наситен с над 1800-2000 марки и видове напитки. Желанието на българина да живее по-здравословно променя и начина на работа на фирмите.


Ето защо ние работим много активно с Българското дружество по хранене и диететика, заяви инж. Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Но нека бъдем по-конкретни относно заблудите, които се ширят в съзнанието на обществото за „вредата” от безалкохолните напитки. Благодарение на проведените множество научни изследвания в последните години те са напълно развенчани.

Газираните безалкохолни напитки са висококалорични
Истината е, че една обичайна безалкохолна напитка (250 мл) съдържа около 139 калории. Препоръчителният дневен прием е 2500 калории за мъжете и 2000 калории за жените.  Понастоящем 30% от продажбите на газирани безалкохолни напитки в Европа са за сметка на некалорични или нискокалорични видове.  

Съдържат много захар
Една обичайна безалкохолна напитка съдържа около 35 грама захар, количество, което е равностойно на това в чаша портокалов сок. Захарта е изцяло естествен и здравословен продукт, когато се приема в определени дозирани количества за деня. Инж. Бочев ни разказа, че ако през 90-те години 100% от газираните напитки са произвеждани със захар, в момента само 30% използват този продукт. Другите са с комбинирани подсладители, които са доказано безвредни.

Водят до напълняване
Неоспорим факт е, че безалкохолните напитки със захар съдържат въглехидрати, които доставят 4 ккал на грам, докато мазнините са източник на 9 ккал на грам. Няма такова понятие вредни храни. Има здравословни и не толкова здравословни. Защото ако за вас даден продукт не е здравословен, за човек от Сомалия той ще бъде достатъчно хранителен и чудесен за здравето.

Причиняват зъбния кариес при децата  
Това не е вярно. Влезе в сила наредбата за здравословното хранене при учениците, на която ние сме съавтори. Плодовете, зеленчуците, млякото и плодовите сокове естествено съдържат захари. Те са въглехидрати, използвани от тялото за енергия. При прием на захар тялото не може да различи какъв е източникът й и така всички захари, независимо дали са естествено съдържащи се или добавени, притежават подобен потенциал за повишаване риска от кариес на зъбите. Т.е. ако изядете една ябълка или изпиете една газирана напитка със същото съдържание на захар, ефектът върху тялото ще бъде един и същ. Така че не може да се твърди, че хапвайки много ябълки, ще имаме здрави зъби. Ето защо най-ефективният начин за поддържане здравето на зъбите е добрата устна хигиена.

Коментари