Публикация

Проф. Борис Богов: Разкриването на 200 легла за COVID е предизвикателство за всяка болница

Проф. Борис Богов: Разкриването на 200 легла за COVID е предизвикателство за всяка болница

Разкриването на 200 легла за която и да е болница е предизвикателство и това създава известен дискомфорт. Така сме направили организацията, че да не бъдат ощетени пациентите.


Това заяви проф. Борис Богов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска“, пред БНТ.


Той изтъкна, че

нито едно отделение няма да бъде закрито, а ще бъдат преструктурирани

„В COVID отделение ще се лекуват максимум 200 болни, освен ако няма други указания от страна на Министерството на здравеопазването. Но това мисля, че е таванът, тъй като биха пострадали други отделения и други дейности“, пояси проф. Богов.


По думите му

тежестта в борбата с COVID-19 е неравномерно разпределена, основно големите болници са ангажирани

„Натоварваме системата, в нашата болница има пациенти от Козлодуй, Югозападна България и т.н. Би трябвало да бъдат хоспитализирани по места“, отбеляза директорът на УМБАЛ „Александровска“.


В момента в лечебното заведение има 46 пациенти с COVID-19, 15 от тях са настанени в интензивно отделение, интубирани са 3-ма, като няма свободни места.


Проф. Богов съобщи, че в управляваното от него лечебното заведение е взето решение всички здравни работници - и лекари, и сестри, и санитари, при които е установена коронавирусна инфекция, но нямат симптоми, да продължат да работят, при спазване на всички мерки.


Той определи като имагинерно

предложението за обособяване на хотели за карантиниране на пациенти с коронавирус

„Структурирането един хотел в лечебно заведение ми се струва малко имагинерно. Първо, няма кой да се грижи за тях. Ако това се случи, това биха били пациенти, които по-скоро нямат нужда от болнично лечение, а се страхуват да стоят сами вкъщи. При всички положения ще има нужда от медицински персонал, иначе ще са на почивка. Не знам чия е идеята за разкриване на болнични легла в хотели, но не си представям как ще се случи“, коментира специалистът.

 

Коментари

Ами нали само 30 % от леглата бяха заети ? Защо трябва да се разкриват нови легла ?
И нали има сериозен недостиг на лекари, сестри и т.н. Тези нови легла - кой ще работи там ?

0889909179

имам въпрос към проф Борис Богов....  първо поздравления за новата Ви длъхност  ...

НЕ е ли по разумно да се обособи една инфекциозна болница на територията на София ..с 500 легла,,,,отколкото вцички болници  да разкришат ,,смехотворни ,, отделения ..без персоал....