Публикация

7 стъпки за бързо успокоение

Покрай напрегнатите служебни задължения, грижите за децата, пазаруването и другите ангажименти не забелязваме как се появява стресът.


Организмът обаче го разпознава и цялото това напрежение предизвиква верижна реакция от здравословни проблеми. Ето защо е толкова важно в напрегнати моменти да си изработим правила за  релаксация, да се научим да постигаме спокойствие.

Следващите предложения може да ви помогнат:   

Открийте симптомите
Най-добрият начин да се справите със стреса е да не допускате той да се натрупва. Само че сигналите на организма невинаги са отчетливи и може да не забележите, че се приближавате до опасната зона. Например, хората често не осъзнават, че стресът се отразява на качеството на съня им и се чудят защо след като спят по 8 часа, се събуждат толкова изтощени.

За да проверите до каква степен сте стресирани, отделяйте всеки ден по малко време, за да прецените дали напрежението ви не е довело до някакви необичайни промени в навиците и физическото ви здраве.

Пренасочете вниманието си
Напрегнатите хора не могат да се отърват от тревожните мисли и непрекъснато прехвърлят в ума си неприятните преживявания. Специалистите препоръчват да пренасочите вниманието си към тялото си. Седнете на някое тихо място и се концентрирайте върху усещането на повърхността под вас. Дишвайте дълбоко с диафрагмата. Вдишвайте през носа, докато броите до 4, задържайте въздуха 2 секунди и издишвайте през устата, докато броите до 7. Когато издишването е по-дълго от вдишването, цялото дишане е по-дълбоко, а това успокоява нервната система.

Активизирайте се физически
Най-лесно е да се използва стресът като предлог за пропускане на физическите упражнения. Обикновено се извиняваме с грижите, които ни притискат, но лекарите напомнят, че физическата активност помага за балансирането на стресовите хормони.

Раздвижвайте се. От време на време излизайте на стълбището и слизайте и се качвайте по стъпалата, запишете се в някакъв спортен клуб. След натоварване слушайте успокояваща музика. Доказано е, че мозъчните вълни влизат в синхрон с бавния ритъм, което води до медитиращо състояние.  

Яжте подходящи храни
При стрес обикновено хората посягат към сладки храни, но сладкишите повишават нивото на кръвната захар, което води до още по-силна изнервеност. За намаляване на стреса специалистите препоръчват пресни ягоди, потопени в разтопен черен шоколад. Ягодите съдържат витамин С, който намалява активираните от стреса свободни радикали, а черният шоколад помага за понижаването на стресовите хормони, като например кортизола, в организма. Похапването на хрупкави, но полезни неща, също освежава и отпуска, например нарязани на тънки пръчици моркови и целина.

Обадете се на приятел
Прекарването на време с добри приятели активизира хормона на доброто настроение окситоцин в организма. В края на напрегнат ден ще се почувствате добре, ако прекарате известно време с приятел.

Още по-полезно е да поддържате редовни приятелски контакти. Така  ще се зареждате постоянно с положителна енергия.

Излезте навън
От продължително стоене пред бюрото човек се чувства още по-напрегнат и изчерпан. Само като подишате малко чист въздух ще погледнете по друг начин на нещата и ще се справите с трудната ситуация по-успешно. По-добре е да излезнете навън и да проветрите мозъка си, отколкото да се натоварвате с мисли за многобройните задачи, които трябва да свършите. Излезте в парка и помиришете цветята. Доказано е, че вдишването на някои аромати /като лавандулата/ възстановяват стресираната имунна система.

Подгответе се за сън
Често като си легнете и се приготвите за сън, в главата ви нахлуват всички неприятности. А липсата на сън прави хората още по-напрегнати. За да се преборите с тази порочна практика, запишете върху лист всичките си негативни мисли. Звучи невероятно, но полагането на лошите мисли върху хартията помага за тяхното отстраняване.

Коментари