Публикация

Витамин D3 – имуномодулаторът, който правилно балансира имунната система

Витамин D3 – имуномодулаторът, който правилно балансира имунната система

Не силен, а балансиран имунитет е правилният подход срещу вирусите

Човешкият организъм е среда, която благоприятства развитието на редица болестотворни механизми – бактерии, гъбички, паразити, вируси. Имунната система е „стената“, предпазваща организма от тяхното проникване и тяхното размножаване. Грешно е да се смята, че силният имунитет е този, който възпрепятства патогените.

Витамин D е важен имуномодулатор

Имунната система трябва да е стабилна и балансирана - ключов фактор за правилния имунен отговор. Тя трябва да може да отдиференцира вредните патогени от собствените си тъкани и клетки и да бъде достатъчно силна, за да противодейства на адаптивността и бързото развитие на патогените и да ги неутрализира.

имуномодулаторите се явяват инструментът, който дава на имунната система така важния баланс

Именно имуномодулаторите са способни да окажат въздействие върху цялостната дейност на имунната система - чрез  имуносупресия, а именно потискане дейността на имунната система и имуностимулация – стимулиране.

Балансираните нива на витамин D в организма са залог за по-рядко боледуване

Изследване на експерти сочи, че българите масово са със занижени стойности на витамин D в организма. Това поставя България в ендемичната зона и повишава значително риска от заразяване и тежко боледуване на SARS-COV-2.

За да бъде възстановен здравословният баланс, е необходимо ценният витамин да бъде добавен.

За целта задължително менюто, особено в тъмните месеци от годината, трябва да бъде съставено предимно от храни, които го съдържат във високи дози. Най-голямо количество витамин D в 100 г съдържат следните продукти:

 

  •         Херинга;
  •         Сьомга;
  •        Скумрия;
  •        Черен дроб;
  •        Сметана;
  •        Масло;
  •       Яйчен жълтък;
  •       Месо;
  •       Царевично олио.

Тъй като дневната доза от витамин D за възрастни е 400 IU-600IU/освен, ако лекарят не е предписал друго/ на практика не е възможно силният дефицит да бъде компенсиран единствено чрез хранене. Затова и специалистите препоръчват важният имуномодулатор да се приема и във вид на хранителна добавка – в количества, които гарантират нужната стабилност.

Коментари