Публикация
Витамин D3 – имуномодулаторът, който правилно балансира имунната система
Не силен, а балансиран имунитет е правилният подход срещу вирусите
Човешкият организъм е среда, която благоприятства развитието на редица болестотворни механизми – бактерии, гъбички, паразити, вируси. Имунната система е „стената“, предпазваща организма от тяхното проникване и тяхното размножаване. Грешно е да се смята, че силният имунитет е този, който възпрепятства патогените.
Имунната система трябва да е стабилна и балансирана - ключов фактор за правилния имунен отговор. Тя трябва да може да отдиференцира вредните патогени от собствените си тъкани и клетки и да бъде достатъчно силна, за да противодейства на адаптивността и бързото развитие на патогените и да ги неутрализира.
имуномодулаторите се явяват инструментът, който дава на имунната система така важния баланс
Именно имуномодулаторите са способни да окажат въздействие върху цялостната дейност на имунната система - чрез имуносупресия, а именно потискане дейността на имунната система и имуностимулация – стимулиране.
Балансираните нива на витамин D в организма са залог за по-рядко боледуване
Изследване на експерти сочи, че българите масово са със занижени стойности на витамин D в организма. Това поставя България в ендемичната зона и повишава значително риска от заразяване и тежко боледуване на SARS-COV-2.
За да бъде възстановен здравословният баланс, е необходимо ценният витамин да бъде добавен.
За целта задължително менюто, особено в тъмните месеци от годината, трябва да бъде съставено предимно от храни, които го съдържат във високи дози. Най-голямо количество витамин D в 100 г съдържат следните продукти:
- Херинга;
- Сьомга;
- Скумрия;
- Черен дроб;
- Сметана;
- Масло;
- Яйчен жълтък;
- Месо;
- Царевично олио.
Тъй като дневната доза от витамин D за възрастни е 400 IU-600IU/освен, ако лекарят не е предписал друго/ на практика не е възможно силният дефицит да бъде компенсиран единствено чрез хранене. Затова и специалистите препоръчват важният имуномодулатор да се приема и във вид на хранителна добавка – в количества, които гарантират нужната стабилност.
Коментари