Публикация

Витамин D3 контролира имунната система и намалява риска от цитокинова буря

Витамин D3 контролира имунната система и намалява риска от цитокинова буря

Цитокиновата буря в последните месеци придоби популярност на един от най-опасните и разрушителни процеси в организма. Изнесоха се много данни, че тази внезапна свръхреакция на имунната система към коронавируса може унищожи белите дробове, да провокира остър респираторен синдром и да доведе дори до смърт.

Как може да се балансира тази абнормна имунна реакция?

С Витамин D3 – навреме и в правилни дози. Да, това е същият този витамин, който е познат на младите майки, които проследяват затварянето на фонтанелата на бебето си или на хората, които се стремят на укрепят костите си. Експертите стават все по-категорични, че той не само укрепва имунната система, но и я контролира, не позволява тя да стане хиперактивна и да отключи разрушителни процеси в организма.

 

Балансиран имунитет срещи коронавируса

 

Изследване на учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, сочи, че контролирането на нивата на витамин D3 при заболели от коронавирус може да намали смъртността наполовина. Пресилено и неточно би било да се твърди, че това е средство за предпазване от инфекцията, но безспорен според специалистите е факт, че

витамин D3 намалява риска от усложнения и от смърт при вече заразени

Проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораборията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” заяви публично, че витамин D потиска цитокините, които имат потенциал да участват в т.нар. цитокинова буря, водеща до тежко протичане на болестта.

 

Витамин D3 контролира имунната система, пази срещу коронавирус

 

Тези твърдения бяха доказани и емпирично от серия международни изследвания, установили зависимост между високата смъртност и ниските нива на витамин D при много хора в Италия, във Великобритания и САЩ.  Според испанските медици

над 80% от попаднали в болниците с леки или тежки форми на COVID-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин D.

 

Становище на Дружеството по ендокринология на САЩ препоръчва да се проследяват случаите на недостиг на витамин D и да се компенсират, което е особено важно за възрастните и хронично болните, които са най-уязвими от COVID-19. Според него при вече заразени пък витамин D облекчава мускулите и костите, което също е важно с оглед на цялостната кондиция. 

 

Витамин D3 контролира имунната система

 

 

При българската популация нивото на витамин D като цяло е ниско

Това има връзка и с начина на хранене. Затова при SARS-СОV-2 инфекцията, където се наблюдава абнормна имунна реакция, нивото на витамин D трябва да бъде компенсирано и поддържано в оптимални стойности. Особено важно е това в момента – при режим на карантина, когато живеем затворени вкъщи и ходим с маски навън, което ни лишава от слънчевите лъчи, стимулиращи синтеза на витамин D.

Може ли витамин D да се взема безконтролно?

В никакъв случай. Оптимално ниво не е синоним на безконтролен прием на витамин D. Защото като имуномодулаторен витамин той потиска някои прояви на имунитета. Приемът и точната дозировка трябва да бъдат консултирани с лекар.

Коментари

Анонимен
19 ное 2020 15:02
Анонимен
19 ное 2020 15:00