Публикация

Ден на българския лекар

19 октомври е Денят на българския лекар. Отбелязва се по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой ден църковния празник на св. Йоан Рилски - небесен покровител на българския народ и лечителите.


На тържествена церемония във Военния клуб в София ще бъде присъден най-авторитетният приз в гилдията „Лекар на годината”. Съсловната организация ще връчи и годишните журналистически награди.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен за българските лекари. Това ще стане в параклиса на Университетската болница „Свети Георги”.

В приветствие до лекарите по повод професионалния им празник министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов посочва:

„Като министър на здравеопазването и доскоро практикуващ лекар осъзнавам тежкото състояние, в което се намира здравната ни система. Разбирам и проблемите, които срещате във вашата ежедневна работа. Огромното желание на мен, на всички медицински специалисти и на българските граждани е да постигнем по-добро качество и условия за работа, както и достойно заплащане на вашия труд. Всичко това може да се осъществи само с общите ни усилия.

Разчитам на съпричастността ви, за да направим системата по-дружелюбна за пациентите и по-добра за вас, за да може да практикувате високохуманната ни професия тук, в България. Вярвам, че въпреки трудностите, ще продължите да работите така, че да издигате престижа и името на българския лекар!

За вашия всеотдаен труд, за хилядите спасени животи приемете моето голямо  благодаря. Пожелавам ви здраве, вяра, че здравната система ще преодолее кризата, и, разбира се, по-нататъшни професионални успехи!

Честит празник, колеги!”.

Коментари