Публикация

Пунктове за триаж и изследване с антигенен тест вече са разположени пред големи столични болници

Пунктове за триаж и изследване с антигенен тест вече са разположени пред големи столични болници

Пунктове за триаж и за изследване с антигенен тест вече са открили големи столични държавни болници като „Пирогов“, „Александровска“, „Св. Екатерина“ и „Св. Анна“. В момента тече организация за разкриване на пунктове и пред други държавни лечебни заведения в страната. На тези места хора със симптоми на COVID-19 могат да бъдат консултирани и да им бъде извършено изследване с антигенен тест“.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в УМБАЛ „Св. Анна“.

Антигенните тестове се закупуват от лечебните заведения и са безплатни за гражданите

В най-кратки срокове Министерството на здравеопазването ще приключи и процедурите за закупуване на тестове и ще ги предоставя на болниците, разкрили съответните пунктове.

София разполага с около 12 хил. легла за активно лечение

като 3000 от тях вече са преструктурирани за лечение на пациенти с COVID-19. В момента не може да се говори за недостиг на болнични легла. Това стана ясно от думите на здравния министър. 

 

Той обясни още, че само в рамките на вчерашния ден в столичния център за спешна медицинска помощ са постъпили над 530 сигнала, което е предизвикало известно затруднение с обслужването на адресите.

От днес броят на линейките вече е увеличен

като на разположение са и санитарните автомобили, предоставени на ЦСМП в началото на тази седмица по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ.


Проф. Ангелов коментира, че

проблемът с недостига на медицински персонал

е сериозен, особено по отношение професионалистите по здравни грижи, и затова се търсят допълнителни финансови механизми, чрез които да бъдат увеличени възнагражденията им.

Коментари