Публикация

Нови мерки в София: „Зелен коридор“ за възрастните, децата под 18 г. в мола – с придружител

Нови мерки в София: „Зелен коридор“ за възрастните, децата под 18 г. в мола – с придружител

Въвеждаме две нови мерки и създаваме организация за включване на ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на хора, които имат леки грипоподобни симптоми.
Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след заседанието на Софийския щаб.

Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи, допълни столичният кмет.

С решение на Софийския щаб днес се възлага на

директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят специални зони

Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват клиничен преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват

от утре, 7 ноември. Това решение взе Софийският оперативен щаб, което бе обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти. 

 

С решение на Щаба се създават и

„зелени коридори“ за пазаруване на хора над 65 г.

които да посещават хранителните магазини между 10:00 и 12:00 часа на обяд. 

 

По време на заседанието бяха изнесени и данни за контрола на спазването на мерките в столицата. В последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинската полиция и Столичния инспекторат ще продължат с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда.

3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата

- уточняват от Столичната община.


Продължава засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт. Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на „Метрополитен“.

Коментари

Възрастните хора над 65 г. могат да пазаруват в отделни часови пояси (зелени коридори), а какво става с останалите хронично болни, които не попадат в графа "над 65 години"? Или за тях не е предвидено да се хранят и да живеят? Аз съм на 47г. и от 6 години съм на хемодиализа. Хората под 65 години, с тежки хронични заболявания трябва да ходят в магазините заедно с останалата тълпа. Т. е. - да мрат. Един повече или един по-малко - голяма работа! То болни винаги ще има, нали така? Изроди!!!