Публикация

Уникална безкръвна операция на гръбнак в Пловдив

Уникална за България безкръвна гръбначна операция е извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на пловдивската Университетска болница „Свети Георги”.


Интервенцията е направена на 61-годишна жена от Асеновград с диагноза остеопоротично счупване на третия поясен прешлен вследствие на напреднала фаза на остеопороза. Това съобщи доц. Владимир Ставрев, завеждащ отделението по травматология в клиниката.

Използвахме една нова непозната у нас досега медицинска методика – т. нар. перкутанна кифопластика. Тя се извършва, като през кожата, но без разрез и безкръвно, в тялото на третия поясен прешлен се вкарват специални тръбички. През тях се въвеждат балонни катетри, които се издуват с помощта на специализирани компресори.

С тази манипулация се извършва безкръвното наместване на счупените прешлени. А след като приключи наместването, оформените от балонните катетри кухини се запълват с костен цимент за гръбначни травми, обясни доц. Ставрев.

Още на втория следоперативен ден започва раздвижването на пациенти след подобна операция, потвърдиха от лечебното заведение.

Бъдещето на ортопедията е именно в миниинвазивните и безкръвни интервенции, които позволяват по-ефективно лечение и по-бързо възстановяване, допълни доц. Ставрев.

Коментари