Публикация

Винаги шофирайте с едно наум

Благодарение на непрекъснатото усъвършенстване на технологиите съвременните коли са изключително надеждни и сигурни. Толкова, че понякога човек лесно може да забрави най-важното – никой не е застрахован от инциденти на пътя.


Ето списък с няколко на пръв поглед незначителни неща, които трябва да накарат всеки шофьор да отбие незабавно.

Хаос в купето на колата
Всички знаем, че понякога ситуацията вътре в колата за секунди може да излезе извън контрол. Възможните причини са много – децата, които се закачат помежду си или вече са преминали в етапа на саморазправата, кучето, което скача в скута ви, за да може да види по-добре през предното стъкло някой друг представител на своята порода, половинката ви, която се оплаква от проблеми на служебното място... Съветът ни е да не се опитвате да се справяте с тази бъркотия, докато карате. Да, изкушаващо е да се протегнете и да разтървете децата или да преметнете с една ръка кучето отново да задната седалка, но забравете. Опасно е. По-мъдро е да отбиете от пътя, да внесете нужния ред и дисциплина и едва след това, отново да потеглите за където сте тръгнали.

Изпускането на нещо „важно”
Няма шофьор, на когото да не му се е случвало, докато кара, да изпусне между краката си някаква дреболия – телефон, ключове за вкъщи, диска с музика, който се е канел да си пусне. Какво се прави в този случай? Всъщност по-добре е да ви кажем какво в никакъв случай не се прави – не се навеждаш надолу, докато шофираш, за да вдигнеш изпуснатото. Всеки миг, в който погледът и двете ви очи не са изцяло фокусирани върху пътя, може да бъде фатален. Следващия път, когато се озовете в такава ситуация и прецените, че е абсолютно належащо да вдигнете изплъзналия ви се телефон или диск, преди да сте стигнали до своята дестинация, спрете и едва тогава го направете.

Здравословни смущения
Ако усетите, че с тялото ви се случва нещо необичайно, докато шофирате, незабавно отбийте от пътя и потърсете помощ. История на пътнотранспортните произшествия изобилства от хиляди случаи, в които човек зад волана е имал всички признаци, че получава сърдечен удар или инфаркт, но е предпочел да се опита да стигне до дома си, преди да извика медицински екип. Описаното поведение е най-сигурният начин да убиете себе си и евентуално другите хора около вас на пътя. Дори когато си мислите, че не е нещо толкова сериозно като сърдечни смущения, отбийте. Пристъпът на мигрена, прашинка в окото, ускорен пулс, спешните физиологичните нужди – това са все неща, които могат да ви превърнат в калпав и опасен шофьор. Всичко, което ви кара да мислите за някои части на тялото си повече, отколкото за пътя, е сигнал, че не трябва да продължите да шофирате.

Внезапен или необичаен шум
Една кола, която е в пълна изправност, не би трябвало да издава никакви внезапни, странни или високи звуци. Ако обаче слухът ви долови подобни сигнали, това означава, че нещо от машинариите в колата ви се е променило. Може да става въпрос за част, която се е разпаднала на няколко по-малки, или компонент, който е било свързан, но се е разкачил. И в двата описани случая най-добре е да отбиете и да проверите какво точно се е случило.

Необяснима промяна в управлението на колата
Ако неочаквано нещо се промени в начина, по който се държи колата на пътя, и вие го усещате, докато държите волана, има вероятност да е налице някаква сериозна повреда. Дали е спукване на гума или повредена част, която пречи на правилното поведение на автомобила, това няма значение. Важното е да не се опитвате да диагностицирате проблема, докато карате. Спрете и едва тогава проверете дали всичко е наред. Ако не сте сигурни в автомобилните си познания, закарайте колата на сервиз.

Странна миризма
Всички знаем как по принцип миришат колите ни – на любимия ни ароматизатор, на цигари, на мокро куче... Ако забележите ново уханието и не знаете откъде идва то, най-добре отбийте и се опитайте да локализирате източника. Възможно е да става въпрос за изтичане на газ или бензин, проблеми с гумите или дори нещо по-опасно.

Дим
Има много причини, заради които от гумите ви може да излиза дим, и за съжаление повечето от тях са лоши. Някои може и да не изискват спешно посещение при механика, но знаете какво гласи поговорката – там, където има дим, има и огън.

Коментари