Публикация

Кампания за превенция на остеопорозата в София

Утре Диагностично-консултативният център към болница „Александровска” в София организира Ден на отворените врати.


По повод Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври, ще се проведат скринингови измервания за пациенти с повишен риск от развитие на заболяването. Специалисти ще дават и оценка за това дали човек е застрашен от голяма остеопорозна фрактура в следващите 10 години, съобщиха от лечебното заведение.

Остеопорозата е най-често срещаното костно заболяване и засяга повече от 200 млн. души по света. Костната тъкан се уврежда на микроскопско ниво, в следствие на което костите стават по-крехки и лесно чупливи. Фрактурите на гръбначния стълб и бедрото будят най-голяма загриженост поради потенциалната продължителна, а понякога постоянна инвалидизация.

Със застаряването на населението в глобален мащаб остеорозата се превръща в основен здравен проблем на обществото. В България страдат приблизително 450 хиляди жени над 50-годишна възраст.

Предстоящите изследвания са част от „Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България 2006-2010 година”. Те ще се проведат от 9:00 до 14:00 часа в ревматологичния кабинет на ДКЦ  „Александровска”- 2 етаж, 15 каб.

Тел. за справки и записвания: 02/9230 634.

Коментари