Публикация

НСОПЛБ са против служебното удължаване на срока на протоколите за скъпоструващо лечение

НСОПЛБ са против служебното удължаване на срока на протоколите за скъпоструващо лечение

Не трябва да се променят условията и редът на отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.


Това изтъкват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в отворено становище, изпратено до Българския лекарски съюз.


Позицията на НСОПЛБ е по повод проект на НЗОК за промени във връзка с въведената извънредна епидемична обстановка на територията на страната.


Според личните лекари

допустима, в условията на настоящата епидемия, мярка е изписването само на „тримесечни“ рецепти

на които се изписват медикаменти за повече от тридесет, но не повече от сто дни, с изключение на случаите, в които е нормативно и изрично указан срок не по-дълъг от 30 дни (т.нар. „едномесечна рецепта) или ако такъв срок произтича от края на валидност на издаден протокол. Изключения са и случаи, когато е наложителна промяна в терапията, съобразно промяна в състоянието на пациента.

„Служебно“ получаване на медикаменти (без предписание с отрязък S) може да има само при невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си

(болен/карантиниран), и/или в случаите, когато пациентът е болен/карантиниран. При карантина на пациента е възможен вариант да се получи рецепта от близките за 30 дни, както в случаите, когато пациентът е постъпил по някаква причина в болнично лечебно заведение. Мярката е валидна за периода на карантината. В този случай фармацевтът вписва причината за S-отпускането на медикамента в РК“, изтъкват от НСОПЛБ.


Подробности четете в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

Становище.pdf

Коментари