Публикация

Патология на щитовидната жлеза и нейното влияние върху репродукцията

Патология на щитовидната жлеза и нейното влияние върху репродукцията

Сред жените във фертилна възраст нарастват състоянията на хипо- и хиперфункция на щитовидната жлеза, включително причинени от автоимунните тиреоидити. Въпреки това все още няма единно становище на водещите школи по света за диагностичното и терапевтичното поведение при щитовидна патология в периода около зачеването и по време на бременност.

 

Тези проблеми и свързаните с тях практически въпроси са тема на дискусията "Патология на щитовидната жлеза и влиянието й върху репродукцията" с модератори д-р Мефтуне Шефкетова и д-р Сашо Райков, АГ специалисти от болница "Токуда".

"Идеята е да се опитаме заедно да набележим необходимите стъпки при пациентки, които се обръщат към нас и имаме основание да подозираме щитовидна патология. Какви изследвания са необходими, в каква последователност и кога, в кои случаи трябва задължително да потърсим консултация с колегите ендокринолози, как мониторираме ефекта от лечението", споделят във встъпителните си слова двамата модератори. 

 

За да бъдат полезни на другите медицински специалисти, двамата са разработили протокола, по който работят в нашата ежедневна клинична практика. Документът, който ще намерите в прикачения файл, е публикуван вече в ръководството по асистирана репродукция, заедно с много други, които биха могли да са от полза за всекидневната практика. Учебникът е под редакцията на д-р Сашо Райков.

Прикачени файлове

patologia-thyroid.pdf

Коментари