Публикация

Как да избегнем усложненията на вирусна инфекция

Как да избегнем усложненията на вирусна инфекция

Есента е сезон, в който ОВИ засягат всеки втори. От какво съм болен? – това е въпросът, който си задава всеки, почувствал и най-малко респираторно неразположение, защото втората вълна на COVID-19 вече е факт и набира огромна скорост на разпространение.

 

Доболничната помощ е изправена пред сериозното предизвикателство клинично и бързо да отдиференцира актуалният коронавирус от останалите сезонни инфекции. Още повече, че основната симптоматика в голямата й част, се припокрива.

Решаваща роля при първо неразположение, независимо от какво естество е вирусната инфекция, е бързата  реакция.

Лечението с противовирусен препарат трябва да започне в рамките на 48 часа от първия симптом

съветва проф. Кантарджиев при всяка своя медийна изява, като подчертава навременно стартиралото лечение като ключов фактор за благоприятното развитие на инфекцията и предотвратяване на сериозни усложнения.

 

·        втрисане

·        рязко повишаване на температурата,

·        болки по мускули и стави,

·        главоболие

·        умора

 

Това са симптоми, които насочват към проблем, изискващ бърз прием на специфичен противовирусен медикамент, както и консултация със специалист.

 

Лечението противовирусен препарат, който лекарят е посочил или одобрил, заедно със симптоматични средства, е препоръчително да се осъществи до излизане на резултата от тест за COVID-19. При положителен тест се следва протоколът за специфично лечение на коронавирусна инфекция.

 

При отрицателен резултат и при съгласуване с наблюдаващия лекар – може да се продължи  противогрипното лечение, защото с напредване на есента и зимата делът на грипа в заболеваемостта неминуемо ще се увеличава.

 

В България сред най-традиционните средства срещу вирусни заболявания са препаратите, съдържащи римантадин хидрохлорид

Римантадин хидрохлорид е ефективен срещу различни грипни вируси от тип А, а така също има и антитоксично действие при тип B. Той спира в ранен стадий вирусната репликация, като нарушава формирането на вирусната обвивка. Освен по време на протичането на самото заболяване, може да се приема профилактично по време на обявена епидемия от хора, които имат контакт с болни.

При ненавременно или неправилно лекуване на заболяването хората в рискова група, при която лесно може да се стигне до усложнения

Най-често това са:

•        Бронхити

•        Пневмонии

•        Синузити

•        Отити

 

По-рядко се срещат и усложнения на периферната нервна система, като енцефалити, енцефалопатии, полирадикулоневрити.

профилактика на коронавирус

Римантадин хидролхлоридът е подходящ за профилактика по време на есенно-зимния сезон,

особено, когато в работната среда или в семейството има случаи на вирусно заболяване. Препоръчва се за профилактика и при рисковите групи, при които симптомите са най-тежки. Това са хората с хронични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови.

 

 

Самото лечение протича по указана от лекарите схема. Римантадин хидрохлоридът е подходящ за прием от деца над 7 години и възрастни. Препаратът е достъпен в аптечната мрежа и няма странични ефекти. При по-малките обичайно лекарите използват други принципи на терапия на вирусните инфекции.

 

Коментари