Публикация

Витамин D балансира възпалителните процеси при Covid-19

Витамин D балансира възпалителните процеси при Covid-19

Диабет, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло и високо кръвно налягане - рискът от тежко протичане на Covid-19 при тези заболявания е по-висок. Общото при тях е, че те често са свързани с ниски нива на витамин D. Същото се отнася и за хората в напреднала възраст (над 65 г.) при които често се установява дефицит на витамин D (холекалциферол). Слънчевите лъчи са най-важният източник на витамин D, който се синтезира в кожата. От една страна в студените месеци те рядко прекарват достатъчно време навън. От друга, синтезирането на витамина в кожата при тях не протича оптимално.  

Проф. Ханс-Конрад Бизалски, диетолог от университета в Хохенхайм в Щутгарт, оценява 30 проучвания, за да анализира връзката между дефицита на витамин D и усложненията при новия коронавирус. Изводите му са публикувани в NFS - Nutrition and Food Science Journal (2020 г., том 20, страници: 10-21). Недостигът на холекалциферол може да се приеме донякъда като индикатор за тежестта на протичане и евентуален летален изход при заразяване с Covid 19, смята той.

Нивото на витамин D в организма е свързано с регулирането на имунната система и възпалителните процеси в тялото. Затова експертът препоръчва да се следи нивото на витамин D в случай на заболяване Covid 19.

В България 75,8% от населението има ниво на 25 (ОН) D под желаната стойност >50 nmol/l, т.е. голяма част от населението в страната се намира в състояние на дефицит или недостатъчност на витамин D. Това е основен извод в най-голямото досега проучване по темата сред българското население, осъществено през 2012 г. от Българското дружество по ендокринология. В него са включени 2043 души от 12 населени места.

https://endo-bg.com/chestota-na-defitsit-nedostatachnost-i-dostatachnost-na-vitamin-d-v-balgarska-populatsiya-20-80-godini/

Дефицит на витамин D е налице значимо по-често при жените (26,9%) в сравнение с общата популация (21,3%), p<0,001 и в сравнение с мъжете (15,1%), p<0,001. Изводите на ендокринолозите са категорични: Дефицитът на витамин D е приоритет на женския пол в българската популация, а статусът на витамин D в нашата страна е много лош. Този здравен проблем е силно подценен. Значението му на фона на пандемията е още по-голямо.

Дефицит на витамин D – рисков фактор за тежко протичане на Covid-19?

Диабет, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло досега се изтъкваха като основен рисков фактор за тежко протичане на коронавирусната инфекция, посочва проф. Бизалски. Тези заболявания често са свързани с ниски нива на витамин D, а това допълнително се отразява негативно върху протичане на заболяването при Covid-19. 

Витамин D има важно значение не само за костите. В организма той регулира т.нар. ренин-ангиотензин-система (RAS), която е важна за регулирането на кръвното налягане. В случай на инфекция витамин D се грижи да няма дисбаланс между двете системи.

“Коронавирусът напада важен лост на тези две системи, което води до нарушение в регулацията на възпалителните и противовъзпалителните процеси, - пояснява проф. Бизалски. - Системата се обърква. Още по-изразен е този процес, ако вече е налице дефицит на витамин D.” 

Балансът на про-възпалителните и противовъзпалителните процеси първо се измества в полза на про-възпалителните, отнема повече време, преди да се тръгне към оздравяване. Като последица наблюдаваме дълбоки промени в алвеолите на белия дроб, които водят до тежко усложнение при Covid-19 - акутния респираторен синдром, описван от пациентите като задух и невъзможност да дишат нормално.

Препоръка: Витамин D да се изследва при всеки заразен с коронавирус

Проф. Бизалски препоръчва при всяка установена коронавирусна инфекция да се провери статусът на витамин D в организма и да се попълнят евентуални дефицити. Препоръчвам това особено при хора с хронично заболяване или по-възрастни хора, допълва той. При обитателите на старческите домове нивата на холекалциферола често са критично ниски. Младите също не са застраховани. Във времена, когато мнозина работят от дома си, хората не излизат достатъчно често навън. Това води до ниски нива в кръвта и дефицити. 

За да се избегнат недоразумения, проф. Бизалски подчертава, че витамин D не е медикамент, с който се лекува Covid-19. Той обаче може да повлияе благоприятно хода на болестта, като даде възможност на организма да възстанови баланса между възпалителни и противовъзпалителни процеси.

Храната не е достатъчна за запълване на дефицита

За съжаление само храната не е достатъчен източник на витамина. Той се съдържа главно в мазната риба и сушените на слънце гъби. Затова в някои страни той се добавя към определени хранителни продукти. В България обаче не се прави.

Професорът не препоръчва да се приемат добавки на случаен принцип. Най-добре е да се подхожда профилактично - да се прекарва достатъчно време на слънце, да се внимава с храната и при подозрение за инфекция да се направи изследване на нивото на витамин D, като дозировката на суплементирането е съобразено с индивидуалните особености и резултати.

 

Източник: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364620300067

 

 

Подробния анализ на проф. Бизалски можете да видите в прикачения по-долу файл:

 

Прикачени файлове

Biesalski-Vitamin-D.pdf

Коментари