Публикация

Спират операции на детска церебрална парализа заради липса на пари

„Спряхме приема на болни от детска церебрална парализа заради изчерпването на бюджета ни за октомври”. Това съобщи д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на пловдивската болница „Медлайн”.


Здравното заведение стана известно със стотиците проходили деца след операции при д-р Янаки Янакиев. Хирургичното лечение на ДЦП се поема от здравната каса, но делегираният бюджет на болницата за този месец вече е изчерпан и се налага да се съставят списъци на чакащите.

 „От края на миналата седмица сме върнали 10 дечица, така ще е и занапред, ако НЗОК не ни отпусне повече пари”, каза д-р Енчев.

62-ма засегнати родители на деца, болни от детска церебрална парализа, отправиха апел до Националната здравноосигурителна каса, до Министерството на здравеопазването, до Държавната агенция за закрила на детето и още няколко български институции „държавата да спре със заигравките с детското здраве”.

В отворено писмо и до медиите те настояват да се увеличи бюджетът на болница „Медлайн”. Родителите напомнят, че при това заболяване е много важно оперативните намеси, които по принцип са няколко на брой, да са в точния по медицински показатели момент, за да се доведе лечението до успешен край.
При започнал лечебен процес на ДЦП не може да се чака с месеци за следващия ход от терапията. По този начин се обезсмисля въобще лечението.

Сред подписалите апела е и Венета Ангелова, майката на 23-годишната Зорница, която за първи път стъпи на крака това лято, само ден след операция при д-р Янакиев, но й предстоят още интервенции, за да ходи нормално.

Коментари