Публикация

Министър Ангелов: Самолечението е опасно. Не се презапасявайте с лекарства

Министър Ангелов: Самолечението е опасно. Не се презапасявайте с лекарства

Допълнителни количества нискомолекулярен хепарин (клексан, фраксипарин) вече се доставят в аптечната мрежа. Те ще бъдат налични от утре.


Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с представители на Българския фармацевтичен съюз, Изпълнителната агенция по лекарства и дистрибуторите на лекарствени продукти.


Още днес на официалната интернет страница на ИАЛ ще бъде качен списък с аптеки в страната, откъдето бременни жени, на които им е предписан медикаментът, ще могат да го закупят.

Отпускането на нискомолекулярния хепарин ще става срещу рецепта

както и с предоставянето на документ (резултат от генетично изследване в лаборатория). Фармацевтите ще поставят печат на всяка изпълнена рецепта с оглед недопускане на злоупотреби.

 

Наблюдават се случаи, в които заради свръхтърсене на антибиотици някои аптеки изчерпват наличните си количества и очакват допълнителна доставка. Участниците в срещата увериха министър Ангелов за максимално добра организация и разпределение на количествата от обсъжданите лекарства.

В страната има достатъчно количество азитромицин

както в аптечната мрежа, така и за лечебните заведения.


„Изключително тревожна е тенденцията за самолечение и презапасяване от хората с азитромицин и с други медикаменти, за които се твърди, че лекуват COVID-19. В социалните мрежи се разпространяват различни терапевтични схеми, това е опасно и може до доведе до тежки последствия за здравословното състояния на всеки, който си самоназначава лечение“, заяви проф. Костадин Ангелов.


Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова предупреди хората да не си правят експерименти, като употребяват безразборно антибиотици, и апелира лекарите да изписват медикаментите на пациентите си генерично, т.е. не по търговско наименование, тъй като в момента има около 12 продукта азитромицин, но когато е предписан конкретен, фармацевтът няма право на генерична замяна.

Коментари