Публикация

БЛС поиска оставката на Симеон Дянков

Причината - проектобюджетът на здравната каса, който нямал нищо общо със споразумението, подписано между лекарите и правителството.


Българският лекарски съюз иска оставката на финансовия министър Симеон Дянков.
Това заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда бюджетът на НЗОК за 2011 г.

Д-р Райчинов е категоричен, че проектобюджетът на здравната каса няма нищо общо с споразумението, което е било подписано между лекарите и правителството.

По думите му „това е бюджет, който да оправи бъкиите от тази година и да създаде нови за следващата”.

Според председателя на БЛС споразумението с лекарите е било подписано без да е имало намерение то да бъде изпълнено.

„Подписано е споразумението с една единствена цел – да бъдат спрени лекарските протести. Длъжен съм да кажа, че ако това споразумение не беше подписано, щяхме да бъдем обвинени в лични политически и не знам какви други цели и в това, че ни предлагат, а пък ние отказваме. Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана. Този човек е определено вреден за цялата страна”, каза още д-р Райчинов.

По-късно той напусна заседанието на тристранката със скъсано копие от споразумението. Според председателя на БЛС управляващите нямат намерение да спазят нито една точка от документа, освен запазване на размера на здравната вноска. Той посочи, че още днес Националният съвет на съсловната организация ще обсъди подновяването на лекарските протести.

Коментари