Публикация

БГФармА: Не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България

БГФармА: Не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България

До
Проф. д-р Костадин Ангелов, ДМ
Министър на Здравеопазването

 

До
Маг.-фарм. Богдан Кирилов,
Изпълнителен директор,
Изпълнителна агенция по лекарствата

 

До
Проф. д-р Петко Салчев,
Управител на НЗОК

 

До
Д-р Даниела Дариткова,
Председател на Комисия по здравеопазването
44-о Народно събрание

 

До
Д-р Иван Маджаров,
Председател на БЛС

 

До
Проф. Асена Сербезова
Председател на Български фармацевтичен съюз

 

До
Г-н Николай Колев,
Председател на УС на БАТЕЛ

 

До
Д-р Красимира Чемишанска,
Председател на УС на АРФарМ

 

Отворено писмо: Наличие на лекарствени средства в аптечната мрежа


Уважаеми Дами и Господа,


Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) следи с непрекъснато внимание, ангажираност и съпричастност развитието на пандемията от COVID-19 и осигуряването на българските граждани с лекарства.


Искаме да уверим българското общество, че към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България. Нашите компании поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарствени форми за справяне с кризисни ситуации като настоящата.


БГФармА, в която членуват 16 български и международни компании, заявява най-отговорно, че процесът на производство на лекарства за милиони български граждани продължава и ще продължи без прекъсване! Пациентите ще разполагат с необходимите генерични медикаменти за лечение на своите остри и хронични заболявания!

 

Разчитаме на професионалното поведение на нашите колеги - търговците на едро и аптеките да осигурят непрекъснато и редовно доставяне на медикаменти по веригата производител - търговец на едро - аптека и зареждането на максимално широка номенклатура от медикаменти в аптеките, за да не се получават откази по логистични причини.


В държавата има ясна организация и отговорни лица за всекидневен мониторинг за наличностите на лекарствени продукти, складови наличности и линиите на доставка.
Задачата на БГФармА и нашият дълг към българското обществото съвпада напълно с Приоритетите на нашите европейски партньори от Medicines for Europe:

  • Осигуряване на непрекъснато производство и доставката на лекарства;
  • Сигурност и защита за работещите в стотиците заводи за генерични медикаменти в България и Европа, за да може да продължи безпроблемно производственият процес;
  • Тясно сътрудничество и подпомагане на действията на здравните институции в държавата.

Въпреки че генеричните производители са изправени пред сериозни предизвикателства в условията на повишени цени на субстанции за лекарства, повишаване на себестойността на произведените медикаменти, нарастващи допълнителни финансови тежести върху компаниите, ние ще продължим да изпълняваме своя дълг към обществото: осигуряване на непрекъсната наличност и достъп на българските граждани до лекарства, както за лечение на COVID-19, така и за терапия на масовите социално значими заболявания.


Важно е дори и в тези дни на развихрила се пандемична вълна да не се допуска разстройване на системата за осигуряване на лечението на гражданите. Това може да се постигне само при тясно сътрудничество между лекарите, предписващи медикаментите, фармацевтите, които ги отпускат, както и гражданите, които посещават аптеките.

Призоваваме българските граждани да запазят спокойствие!


Не се презапасявайте с медикаменти, особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, предотвратяващи кръвосъсирването, дори да имате възможност без предписание да ги закупите от аптеката. Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици!
Единствено с усилията и самообладанието на всички български граждани, заедно ще можем да се справим и преминем през коварната епидемия!


Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-доброто лекарство!

 

С уважение,

Николай Хаджидончев
Председател на УС

Коментари

Ндостигът на лекарства ,освен на изложените по -  горе причини от водещите институции , се дължи и на злонамерено публикуване в някои електронни медии на "препоръки " с какво да се запасим и как да се" предпазим " от Ковид 19 инфекция. По този начин умишлено се насажда недоверие и страх у хората. Получих подобни пасквили и аз и мои близки , което говори за умишлени и дори "вражески " действия от сили , решили на всяка цена да задълбочат несигурността и недоверието в здравната система. Кои са тези сили - оставям на вас да решите.

Петър  Галев
13 ное 2020 12:30

Нито една мярка срещу пандемията не може да работи само под административен натиск. Изключително важно е разбирането и съдействието от страна на всички граждани. Просто всички трябва да сме солидарни и да разберем, че предварителното купуване на лекарства в големи количества със сигурност лишава от тях пациенти, които в момента се нуждаят.