Публикация

Министър Ангелов: Няма недостиг на медикаменти на национално ниво

Министър Ангелов: Няма недостиг на медикаменти на национално ниво

„Направената от мен проверка по аптеките установи, че няма недостиг на медикаменти на национално ниво. Има временна липса на някои хранителни добавки, които се използват за профилактика и за увеличаване на имунитета. Така че, още веднъж моля хората да не се презапасяват с медикаменти. Това е абсолютно ненужно. Имаме достатъчно количества. В момента хората ги води някакъв тип притеснение и по-скоро паника, което не е полезно в този момент“.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след като провери създадената организация за разпространение в аптечната мрежа на допълнителни количества нискомолекулярни хепарини и антибиотици.

В някои градове все още не са доставени допълнителните количества нискомолекулярен хепарин

но до края на утрешния ден във всички аптеки, които са посочени в списъка на интернет страниците на Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването, ще бъдат доставени.

 

В отговор на журналистически въпрос относно съобщението на прокуратурата, че трябва да се направят специални проверки за евентуален недостиг, министър Ангелов отговори, че този ход е свързан с възможността на някои фирми, които ще бъдат проверени за реекспорт на тези лекарства от територията на страната.

Това ще бъде проверено, тъй като тези медикаменти са търсени не само в България, а и в чужбина. България е част от Европейския съюз и изнасянето на медикаменти от България към страни от ЕС не е реекспорт, това е търговия в обхвата на ЕС, така че не става въпрос за заявяване на реекспорт, допълни той.

По повод новата заповед за

часовите коридори, през които в хранителните магазини и в аптеките ще могат да пазаруват само хора на и над 65 години

министърът на здравеопазването обясни, че идеята на тази мярка е да се получи максимален медицински резултат, но и да не се създава голям дискомфорт на хората.


„Смятам, че часовете, които сме сложили, за да пазаруват спокойно хората на и над 65 години в хранителните магазини и аптеките, са най-добрите за тях, но те могат да ги посещават по всяко време“, поясни министър Ангелов.

Коментари

Хубаво