Публикация

Скрининговите изследвания на лаборатория „ЛИНА” подкрепят Световния ден за борба с диабета

Скрининговите изследвания на лаборатория „ЛИНА” подкрепят Световния ден за борба с диабета

На 14-ти ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Според  статистиката в България  с това заболяване към края на месец септември 2020 г. са регистрирани  над 370 000 души. Голям процент от хората обаче не знаят, че имат диабет. Това го превръща в една от най-разпространените болести, за чието предотвратяване и контрол основно значение имат  здравословния начин на живот и профилактика. Поради тази причина медицинска лаборатория „ЛИНА” предоставя възможност на пациентите, посетили я за изследвания, да измерят безплатно нивата си на кръвна захар. За да може да се включат повече хора, кампанията е с продължителност ноември и декември 2020 г. В нея е добавено и изследване на пикочна киселина.

 

„Комбинацията от двата анализа е ориентир дали пациентът развива метаболитен синдром, който е характерен при голяма част от диабетиците”, обясняват от „ЛИНА”.  От там напомнят, че за навременното диагностициране на диабета е необходимо измерването на кръвна захар  да става поне няколко пъти в годината сутрин, на гладно. А за контрол на заболяването, тя трябва да бъде съчетана и с други анализи, като гликиран хемоглобин.

 

Изследванията на кръвна захар и пикочна киселина  се извършват безплатно по желание на пациента, като се заплаща само такса манипулация от 2 лв. Те важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен.

Кампанията с безплатни скринингови изследвания е идея на управителя на медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Васил Костадинов. В  последните две години тя помага на  хиляди  пациенти да полагат по-голяма грижа за здравето си.

 

 

Коментари