Публикация

Допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъдат разкрити в Шумен

Допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъдат разкрити в Шумен

Натискът върху МБАЛ-Шумен е много голям. Капацитетът на болницата към момента е запълнен. Затова вече са предприети действия за реорганизация и разкриване на легла за пациенти с COVID-19 на територията на Държавната психиатрична болница, както и в бившата белодробна болница.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Шумен, след като проведе среща с ръководството на МБАЛ-Шумен, както и с представители на областната управа, местните регионални здравни инспекции и болнични директори от Варна, Търговище, Разград, Добрич и Силистра.


През тази седмица ще бъде направена профилактика на кислородната инсталация, която е на територията на бившата белодробна болница, след което там могат да бъдат разкрити допълнителни 40 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Персоналът на Държавната психиатрична болница е поел ангажимент да продължи работата си и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19, като при нужда за консултации ще се използват лекарите на областната болница.


„Създаваме и организация на територията на област Шумен да се осигурят жилища или хотелски стаи за стажант-лекари, които са изявили желание да дойдат и да помогнат на колегите си в битката с COVID-19.

Ситуацията е изключително сериозна

Много притеснително, е че голяма част от хората продължават да не разбират, че има такава инфекция и не спазват мерките. Провеждат се масови събирания, въпреки че на територията на областта те са забранени. В резултат на това пациентите стават все повече и повече“, допълни проф. Ангелов.


След срещата на министъра на здравеопазването с ръководителите и на съседните на Шумен области, стана ясно, че те също имат готовност за разкриване на допълнителни легла за пациенти с COVID-19 при необходимост.

Коментари

Леглата трябваше да ги осигурите през лятото! А медицински персонал,откъде ще осигурите, А сградите,сега ли ще ги построите,щото тези падат?!