Публикация

НЗОК няма да изпълни бюджета за 2010 г.?

По искане на БЛС Националната здравноосигурителна каса разпространи информация за предвидените плащания до края на годината.


Според справката общата сума, която ще получат болниците, е 756 383 729 лева, отбелязва Центърът за защита правата в здравеопазването.

В Закона за бюджет на НЗОК за 2010 г. са предвидени за болнична помощ 886 932 000 лева. Освен това здравната каса има резерв от 127 058 000 лева. Тоест касата разполага с одобрени от Народното събрание разходи в размер на над един милиард лева, но вместо това ще разплати на болниците с 250 милиона лева по-малко.

Това на практика денонсира съвместното споразумение, подписано най-тържествено само преди няколко дни от премиера, министрите на финансите и здравеопазването, управителя на НЗОК и председателя на БЛС, посочва пациентската организация.

В точка 8 на същото споразумение е записано, че „до края на годината НЗОК се задължава да изплаща на изпълнителите на медицинска помощ всички изработени и договорени суми, съгласно сроковете, посочени в Националния рамков договор”.

Изглежда, че правителството няма намерение да изпълнява подписаното споразумение, освен в частта за одържавяване на здравните вноски в размер на близо 2 милиарда лева. Потвърждават се и подозренията, че главната цел на така нареченото споразумение е била да се спрат насрочените за октомври лекарските протести, допълва ЦЗПЗ.

Коментари