Публикация

Ракът на гърдата в ранен стадий е лечим в 92% от случаите

У нас вече 94% от случаите на рак на млечната жлеза се откриват в ранен стадий – това сочи проучване на компанията Рош и Националния раков регистър.


Според Евгения Адърска, председател на Асоциациата на пациентите с онкологични заболявания, това е резултат и от националните кампании, които повишават информираността за разпознаване на ранните симптоми на заболяването и рисковите фактори.

Ролята на такива кампании е изключително важна, защото открит навреме, преди появата на разсейки, ракът на гърдата е напълно лечим при над 92% от пациентките. В България всяка година се диагностицират 3700 случая на заболяването.

Адювантната химиотерапия, скринингът и по-ранното откриване са основните фактори, довели до намаляване на смъртността от рак на гърдата, заяви доц. Константа Тимчева от Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Тя акцентира върху разнородните характеристики на рака и различната прогноза в зависимост от молекулярно-генетичните особености на тумора. Доц. Тимчева отбеляза и голямата полза за лекарите и пациентите от участието на страната ни в международни клинични изследвания на най-нови медикаменти.

Доц. Светлана Христова от болница „Александровска” подчерта абсолютната важност и задължителност на регламентирания национален контрол върху лабораториите за патоанатомична диагностика.

Коментари