Публикация

Как да не купуваме вредни храни в магазина?

Посещението в хранителния магазин е съпроводено от изкушения за тези, които спазват диета. Алеите с щандове преливат от забранени лакомства.


Две нови изследвания обаче може да дадат надежда на купувачите, които искат да се придържат към здравословен режим на хранене.

Едното проучване показва, че стягането на мускулите може да помогне на самоконтрола, който ще се противопостави на запълването на количката с десерти.

Авторите установили, че участниците, които стегнали всички мускули в момента, когато са изправени пред вътрешна борба, са по-способни да издържат на болка или дискомфорт, както и да игнорират изкушенията. Резултатите са публикувано в Journal of Consumer Research.

Умът и тялото са толкова тясно свързани, че стягането на мускулите активира волята, допълват учените.

Друго проучване, публикувано също в Journal of Consumer Research, показва, че носенето на конкретна сума пари в брой и оставянето на картите у дома също може да засили шансовете за избягване на нежелани покупки от хранителен характер.

Учени от университета „Корнел" и този в Бъфало анализирали навиците за пазаруване на 1000 домакинства.

Те открили, че количките за пазаруване били с по-голям дял импулсивни обекти (като нездравословна храна), когато се използвали кредитни или дебитни карти вместо пари в брой.

Други данни показва, че хората регулират по-добре разходите си, ако плащат в брой.

Според авторите начинът на плащане може да ограничи импулсивното закупуване на нездравословни хранителни.

Коментари