Публикация

Проф. Балтов: При първи симптоми на COVID вземете антипиретици и витамини, не бързайте с антибиотика

Проф. Балтов: При първи симптоми на COVID вземете антипиретици и витамини, не бързайте с антибиотика

Когато хората пият безконтролно антибиотици, рискът от развитие на бактериални щамове, които са резистентни на антибиотици, се увеличава. Тези щамове могат да предизвикат тежки и сериозни инфекции, водещи до фатален край.


Това заяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.


„Затова винаги съм казвал – при първи симптоми взимайте антипиретици и витамини, в никакъв случай не започвайте да пиете антибиотик. Той се включва едва след 5-6 ден, ако случайно се види, че човекът започне да развива вторична температура, т.е. отминал е първият етап и се развива“, обясни проф. Балтов.


Той подчерта, че изключително

важно е карантинираните да се изолират

Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията, изтъкна специалистът.

„Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет.

Това не е прост грип

При него няма такъв и няма как да го придобием”, каза още той.

 

И допълни: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят – съществува. Имаме такива случаи в България".

 

Проф. Балтов предупреди, че е възможно

починалите с коронавирус до края на годината да бъдат 5 000

Относно решението за COVID-болница във всяка област и една „чиста” болница, проф. Балтов смята, че е възможно в големите градове да има едно лечебно заведение за заразени с коронавирус, което да поеме по-специфичните нужди.


„В по-малките градове обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може да се направи част от нея да е за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира лекарят.

В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче не достигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички болни са интубирани, но не всички са такива, посочи директорът на спешната болница.


Според него

учениците е добре да продължат да учат онлайн

 

„Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително”, каза още той.


Проф. Асен Балтов беше категоричен, че

в момента няма недостиг на лекарства

„Има недобро разпределение на такива”, смята той.

 

Коментари