Публикация

Д-р Иван Маджаров: Няма нужда от изпадане в паника

Д-р Иван Маджаров: Няма нужда от изпадане в паника

„Няма нужда от изпадане в паника. От пролетта досега има огромна разлика. Вече знаем как да процедираме с това заболяване. Има възможност да се използва голяма част от легловата база в България за лечение на Ковид-19. 46 000 регистрирани легла има за активно лечение. В следващите седмици все по-малко ще наблюдаваме случаи на върнати пациенти. В последния месец бяхме свидетели и на някои административни пречки - имаше бюрократични забавяния от страна на НЗОК, сега те са изчистени“.


Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „България сутрин“.


По думите му фактът, че в последните дни не се наблюдава ръст на заразените, е благоприятен. Според него, въпреки че държим 40% положителни проби, реалният им брой в момента е висок.

Бързите антигенни тестове щели да докажат повече положителни пациенти

- смята той.


Шефът на БЛС изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че

НЗОК не е реагирала адекватно в ситуацията

Трябвало да се действа много по-бързо и да има синхрон между всички структури в държавата.


Относно това дали има вероятност PCR тестовете в скоро време да поевтинеят, специалистът изрази заяви:

Не вярвам, че PCR тестовете ще поевтинят. Според това, което виждаме като фактуриране на PCR тестове от различни лаборатории, те са много по-скъпи. По-малко от 60 лв. не е възможно да се намали цената. Трябва да подпишем анекс до няколко дни към Националния рамков договор, в който ще настояваме да се изчисти лимитирането на тестовете. Трябва да има регулация в спокойна обстановка и на другите неща, обясни той.

Д-р Маджаров алармира, че

пациентите, които се задържат по-дълго в лечебните заведения, струват по-скъпо на държавата

„Проблемът е с тези, които не са в интензивните отделения. Всичко е въпрос на икономика и финанси. Някои директори на болници твърдят, че всичко е наред. След 5-6 месеца ще стане ясно, че това не е точно така. 32 000 са лекарите в България. 1000 лева ще има за всички, които са в отделенията с този анекс, който ще подпишем“, допълни председателят на БЛС.

Коментари