Публикация

Екранното насилие дестабилизира младите мозъци

Филмите с насилие и видео игрите наистина вцепеняват мозъците на тийнейджърите, което ги прави по-малко чувствителни към агресия, сочи ново проучване.


Изследователите използвали скенер, за да проучат как младежите стават по-малко емоционално чувствителни към насилието с увеличаване на гледането на такива сцени.

Това е едно от първите физиологични доказателства, подкрепящи теорията, че насилието на екрана води до агресия в реалния свят.

Обобщавайки своите открития, д-р Джордан Графман от Националния институт за неврологични заболявания и инсулти в Бетезда, САЩ, смята, че излагането на най-агресивните видеоматериали блокира емоционалната реакция на подобни агресивни клипове с течение на времето и предполага, че нормалните юноши ще започнат да изпитват все по-малко емоции.

Емоционалният компонент (обикновено действа като спирачка), свързан с агресията, се намалява и това може да отключи по-агресивно поведение.

Изследването е публикувано в Oxford Journal Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Хората не са просто роби на биологичните процеси в тялото. Как се държи един човек зависи и от редица психологически и социални фактори, като например колко насилие са преживели като деца и т.н..

Коментари