Публикация

Математик: Ситуацията с COVID e тотално изпусната, скоро ще оглавим почти всички класации в Европа

Математик: Ситуацията с COVID e тотално изпусната, скоро ще оглавим почти всички класации в Европа

Все още не сме стигнали пиковите стойности на епидемията у нас и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ да нарастват, а в следващите 14 дни се очаква да се увеличат и смъртните случаи.


Това заяви математикът Петър Велков в студиото на сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ.


Той е категоричен, че

 

минимум до края на месеца увеличението на заразените ще продължи, в зависимост от мерките

 

И изтъкна, че според всички водещи епидемиолози и лекари на първа линия, те трябва да се затегнат.

Има най-различни примери в Европа и не само - колкото повече се бавим, толкова повече време отнема да се види ефектът от мерките и от един локдаун, коментира Петър Велков.

По думите му „ако сега вземем мерки, тогава ще имаме и едни много по-спокойни празници през декември със семействата си и ще можем да започнем по-спокойно и годината, което е добре и икономически“.


В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса.


Ние не управляваме пандемията, разчитаме на късмета и на самосъзнанието на хората.

 

В момента нямаме данни за реалната ситуация, което е много притеснително

 

Изготвянето на математически модели става все по-трудно, тоест не знаем какъв е реалният брой на заразените в България, трудно е да правим сметки“, подчерта математикът.


Според него данните за хоспитализация също не са реални, тъй като един сериозен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до хоспитализация. Съответно, това надвишава и данните за смъртността. По различни данни, може би с 50% е по-висока директно смъртността от COVID-19.

 

Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден

 

вече минахме три поредни дни с над 100 броя. В момента виждаме смъртността в резултат на седмицата около 1 ноември, а тогава имахме два пъти по-малко заразени, което означава че към края на месеца, смъртността ще нарасне двойно, каза още Петър Велков.

Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа, ситуацията е тотално изпусната, допълни той.


Присъственото обучение е проблем

 

Според специалиста „училищата са ускорител на пандемията, защото децата са преносители, въпреки че повечето изкарват заболяването безсимптомно“.


„Вчера наш колега учител на 33 години загуби битката с коронавируса, без никакви заболявания и остави жена и дете. Затова и ние създадохме фонд за децата на героите, така че, нека всеки който желае, да помогне“, призова той.

В момента е ужасяващо - нямаме учители, има висока заболеваемост, а леталитетът е изключително висок - 1,5% при учителите. Ако това продължи, скоро няма да има кой да учи децата ни, направи мрачна прогноза математикът.

Коментари