Публикация

Министър Ангелов: Ако не се спазват мерките, ситуацията още повече ще се влоши

Министър Ангелов: Ако не се спазват мерките, ситуацията още повече ще се влоши

За последните 7 дни в България от COVID-19 са излекувани 5766 души. Към момента в страната са разкрити общо 11492 болнични легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в неусложнено състояние, като 46% вече са заети.

 

Разкритите легла за интензивно лечение са 1257, като 25% от тях са заети

 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерския съвет.

 

От началото на пандемията у нас са заразени 4330 медицински служители. Инфекцията е активна при 2313 от тях, 154-ма са настанени в лечебни заведения.

 

„Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Ако продължим с неспазването на мерките, с толерирането на мнения, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората, ситуацията още повече ще се влоши.

 

Натискът върху здравната система е огромен

 

Само заедно и с отговорно поведение ще се справим с тази битка. Здравната система е подготвена. Персоналът в болниците, въпреки че е изключително уморен, е на работните си места и всеки ден спасява човешки животи, но от нас като общество зависи да им помогнем да се справят, като спазваме мерките“, подчерта министър Ангелов.

 

На база 14-дневна заболяемост България достигна 658 на 100 хил. души население. Това задържа страната на 13-о място от 31 страни в Европейския съюз, Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност с 14,3 на 100 хил. души население

 

- съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Сред страните от Балканския полуостров България е на второ място и по заболяемост, и по смъртност.

Коментари

Ако съм министър ще разпоредя всеки,който по медии или по друг начин е установен да не спазва носенето на маска ,да бъде записван в национален списък ,който да е достояние на болниците и когато се разболее ,да не търси специализирана помощ,а да се самолекува.Това трябва веднъж да се обясни на нарушителя и при повторно нарушение ,да влезе в сила.Тогава никой няма да си позволи да вярва на гадатели и врачки и да не спазва разпоредби.