Публикация

Есените бебета са предразположени към хранителни алергии

Бебетата, които са родени през есента, са с по-голям риск от развитие на хранителни алергии, твърдят експерти.


Родените през октомври и ноември са почти два пъти склонни да получат някаква формата на хранителна непоносимост на 4-годишна възраст в сравнение с тези, родени през юни и юли.

Финландски учени са установили, че алергии развиват около 9,5% от есените бебета в сравнение с 5% от родените през лятото.

Есените бебета са три пъти по-склонни да имат алергия към мляко и яйца.

Изследователите смятат, че сезонните различия се дължат на влиянието на поените в определен момент от бременността.

Около края на третия месец плодът започва да произвежда антитела.

Цветният прашец изглежда предизвика производството на определен тип антитела (имуноглобин E), който е свързан с хранителните алергии, поясняват авторите на изследването, публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health.

Проучването анализира данните за 5920 деца, родени между април  и март, като 961 от тях са били тествани за хранителни алергии.

Връзката между сезонните фактори на околната среда и развитието на антитела при плода остава все още спорна, смятат някои учени.

Предишни изследвания са показали, че децата, родени през есента или зимата са по-податливи на екзема и хрипове, която се определя от по-високите нива на циркулиращи антитела срещу алергени в кръвта, отколкото при родените през пролетта или лятото.

Коментари