Публикация

Инициативи за превенция на остеопорозата

Кампанията за отбелязване на 20 октомври – Световния ден за борба с остеопорозата, ще се проведе в 20 области на страната в рамките на традиционното сътрудничество между РИОКОЗ и неправителствената Асоциация „Жени без остеопороза”.


През следващия месец ще се състоят беседи и срещи с пациенти в над 10 града и ще бъдат разпространени плакати, посветени на темата, съобщават от организацията.

В отбелязването на събитието ще се включат и няколко десетки общини, където ще бъде популяризирана информация за ранно откриване на симптомите на заболяването на крехките кости. Ще бъдат съобщени и данни за честотата и рисковите фактори за остеопороза сред населението.

В София от 12:00 часа в аулата на Националния център по опазване на общественото здраве д-р Пламен Попиванов ще изнесе беседа на тема „Новости в остеопорозата”. Ще се демонстрират специални упражнения, подходящи за пациенти, страдащи от заболяването, ще се организира информационна борса за продукти и практически съвети за подобряване на ежедневието на болните.

Материалите за Световния ден за борба с остеопорозата са предоставени от Международната фондация по остеопороза – IOF, и се разпространяват на български език от Асоциация „Жени без остеопороза-21”, член на IOF.

Коментари