Публикация

Да пребориш COVID на 90 години и след 15-дневна интубация...

Да пребориш COVID на 90 години и след 15-дневна интубация...

COVID-19 е изпитание на личностните и професионалните качества, на готовността за взаимопомощ между медиците.

Но и изпитание на волята за живот

Днес от Катедра „Анестезиология и интензивно лечение” на ВМА бе изписан 90-годишен пациент, победил коварната зараза. Мъжът е приет в тежко състояние в края на месец октомври, а седмица след това е интубиран. Така остава в продължение на 15 дни, когато лекарите преценяват, че може да бъде екстубиран. А вече в стабилно състояние – изписан и у дома при близките си.

В интензивното лечение няма догми, а се реагира с промяна в лечението

с всяка промяна в състоянието на пациента. За пациентите, които изпадат в тежка дихателна недостатъчност, лечението с апаратна вентилация е продължителен процес, коментират специалистите.

 

Според някои, именно те – реаниматорите, са последната инстанция на първата линия в тежката битка с COVID-19. Лекарите обаче казват, че тънкостите в критичните моменти се крият в голямото търпение, знанията, уменията и безценния опит, който са натрупали през годините при работата си с едни от най-тежките патологии.

Коментари

Петър  Галев
23 ное 2020 10:49

Поздравления за екипа на ВМА! Поредно доказателство, че при COVID-19 никакви щампи на са валидни. Ето, че могат да оздравеят пациенти в преклонна възраст и след продължителна апаратна вентилация, в противовес на разпространяваните мнения, че интубацията завършва със смърт и че възрастните болни нямат шанс...